Pak meer leerkrachten doet beroep op verlof wegens overmacht

Door Karolien Grosemans op 11 maart 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams Parlement

Sinds de start van de coronacrisis in maart van vorig jaar doen gemiddeld 3.400 leerkrachten maandelijks een beroep op verlof wegens overmacht, ook gekend als 'heirkracht'. Dat zijn er een heel pak meer dan ervoor, blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Leerkrachten die zelf risicopatiënt zijn, bijvoorbeeld omdat ze onderliggende aandoeningen hebben, kunnen een beroep doen op 'heirkracht' of overmacht. Ze moeten dan geen les geven, omdat het een te groot risico vormt voor hun gezondheid. Uit de cijfers die Grosemans opvroeg, blijkt dat het aantal leerkrachten dat hierop een beroep deed, exponentieel is gestegen sinds de start van de coronacrisis. Gemiddeld zijn er dat sinds maart van vorig jaar elke maand 3.400. Ter vergelijking: tussen september 2019 en februari 2020 komen de cijfer maandelijks niet boven de 5 uit.

Aan de start van de tweede golf in oktober, is er zelfs een piek van 9.122 leerkrachten. "Je ziet dat deze cijfers duidelijk stijgen wanneer er meer personeelsleden zijn die ofwel wachten op hun testresultaat ofwel positief testen maar geen symptomen vertonen", zegt Grosemans. "Vroeger namen leerkrachten vooral 'heirkracht' op wanneer ze door overmacht niet op hun werk geraakten, bijvoorbeeld bij een staking van het openbaar vervoer."

Opvallend is ook dat de cijfers beduidend hoger zijn in het basis- dan in het secundair onderwijs. Zo waren er dat in januari bijvoorbeeld 2.168 in het basisonderwijs en 1.456 in het secundair. Dat komt volgens Grosemans doordat leekrachten in het lager onderwijs hun onderwijsopdracht moeilijker van thuis uitoefenen. "In het middelbaar onderwijs is afstandsonderwijs vanzelfsprekender, waardoor leerkrachten uit het middelbaar minder geneigd zijn om verlof wegens overmacht op te nemen", besluit Grosemans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is