‘Scholen van Morgen’ goed voor 262 miljoen euro in Limburg

Door Karolien Grosemans op 22 november 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams Parlement

Het DBFM-programma ‘Scholen van Morgen’ investeerde de afgelopen jaren 262 miljoen euro in nieuwe Limburgse schoolinfrastructuur. Dat blijkt uit een evaluatie van alle projecten. De Limburgse projecten hadden bovendien de laagste investeringskost per vierkante meter. De Commissie Onderwijs keurde op donderdag 18 november een nieuw DBFM-decreet en investeringsprogramma goed. De Vlaamse Regering wil hiermee 1 miljard euro in nieuwe schoolinfrastructuur investeren.

‘Scholen van Morgen’ is een DBFM-programma waarmee schoolbesturen via publiek-private samenwerking nieuwe schoolgebouwen kunnen realiseren. Deze werkwijze werd opgezet om infrastructuurinvesteringen te versnellen en om schoolbesturen te ontlasten. Bij een DBFM-programma zijn de private partners verantwoordelijk voor het ontwerpen (Design), bouwen (Build), financieren (Finance) en onderhouden (Maintain) van de infrastructuur. In ruil krijgen ze een vergoeding van de school.

Limburg goedkoopste

In de afgelopen jaren werden in Vlaanderen 182 scholenbouwprojecten via deze werkwijze in de steigers gezet. In Limburg werden 20 werven afgewerkt, goed voor een kostenplaatje van ongeveer 262 miljoen euro. Volgens Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) een goede zaak voor het Limburgs onderwijs: “Werken in een aantrekkelijke schoolomgeving verhoogt de job-tevredenheid van leerkrachten. Bovendien neemt deze DBFM-werkwijze heel wat zorgen weg van schooldirecteurs, waardoor ze meer tijd hebben voor hun kerntaken.”

Uit een evaluatie van alle projecten blijkt dat de Limburgse investeringskost met 1.925 euro per vierkante meter de goedkoopste in Vlaanderen was. “De lagere Limburgse investeringskost heeft deels te maken met de grote schaal van de projecten, wat de kosten drukt. Daarnaast spelen ook de lagere bouwprijzen in Limburg een rol”, aldus Grosemans.

‘Scholen van Vlaanderen’

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil deze aanpak verderzetten en heeft daarom een nieuwe publiek-private samenwerking opgezet: ‘Scholen van Vlaanderen’. Met dat nieuwe DBFM-programma wil de Vlaamse Regering de komende jaren 1 miljard euro investeren, goed voor 120 nieuwe schoolgebouwen. Het voorstel van decreet werd op donderdag 18 november in de Commissie Onderwijs besproken en goedgekeurd. “Ik roep de Limburgse scholen op om deel te nemen aan dit nieuwe programma. Onze provincie heeft een mooi traject afgelegd met enkele knappe en grote projecten. Het is nu zaak om die tendens verder te zetten”, aldus Grosemans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is