58 leerkrachten slachtoffer van agressie in coronajaar

Door Karolien Grosemans op 12 februari 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams Parlement

In het kalenderjaar 2020 werden in het Vlaams onderwijs 58 leerkrachten slachtoffer van agressie met arbeidsongeschiktheid als gevolg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans (N-VA) kon opvragen bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). In 47 gevallen was de agressor een leerling, in 7 gevallen een familielid van een leerling en in de overige 4 gevallen een buitenstaander. In 2019 meldden de scholen nog 95 gevallen van agressie. “Het aantal gevallen van agressie daalt fors en dat heeft uiteraard alles te maken met de coronacrisis en het afstandsonderwijs”, verduidelijkt Karolien Grosemans.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gevallen van agressie in het onderwijs met ongeveer 39% gedaald. De voorgaande jaren steeg het aantal gevallen van agressie nochtans. Daar komt nu, mede door de coronacrisis, een einde aan. “Wanneer leerkrachten niet of minder voor de klas moeten staan, zijn er uiteraard minder gevallen van agressie”, aldus Vlaams parlementslid Karolien Grosemans. “Ik hoop dat de kentering met deze cijfers is ingezet, want agressie mogen we nooit tolereren in het onderwijs. Of er sprake is van een trendbreuk, weten we pas wanneer er opnieuw schooljaren zijn met voltijds onderwijs op school.”

Vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen spelen een belangrijke rol in de aanpak van agressie op scholen. Zij kunnen leerkrachten bijvoorbeeld aanmoedigen om een geval van agressie aan te geven. “Omdat ze zo belangrijk zijn zal minister Weyts vanaf dit schooljaar opnieuw opleidingen en bijscholingen voor vertrouwenspersonen voorzien. In totaal zullen er 60 vertrouwenspersonen opgeleid worden en 72 begeleidingstrajecten georganiseerd worden”, weet Grosemans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is