Opvallend minder leerkrachten slachtoffer van agressie in coronajaar 2020

Door Karolien Grosemans op 12 februari 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams Parlement

In 2020 raakten 58 leerkrachten arbeidsongeschikt na een geval van agressie. Dat is een forse daling van 39 procent tegenover de 95 gevallen in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Ben Weyts. De coronacrisis en het afstandsonderwijs zijn volgens Grosemans de verklaring voor de daling.

De coronacrisis heeft het onderwijs voor heel wat uitdagingen en moeilijkheden gesteld. Maar hier en daar zijn er ook - misschien onverwachte - lichtpuntjes. Zo waren er in 2020 duidelijk minder leerkrachten arbeidsongeschikt na een geval van agressie. Dat terwijl die cijfers toch al jaren stijgen.

Uit cijfers die N-VA-politica Karolien Grosemans heeft opgevraagd, blijkt dat het aantal in 2020 is gedaald naar 58. Dat is een daling met 39 procent tegenover 2019, toen er 95 leerkrachten arbeidsongeschikt waren na een geval van agressie. In 47 van de 58 gevallen was de agressor een leerling, in 7 gevallen een familielid van een leerling en in de overige 4 gevallen een buitenstaander. Dat de cijfers nu dalen heeft wellicht gewoon te maken met de coronacrisis en het afstandsonderwijs. "Wanneer leerkrachten niet of minder voor de klas moeten staan, zijn er uiteraard minder gevallen van agressie", zegt Grosemans.

Grosemans hoopt dat het niet gaat om een eenmalige daling en dat er nu echt een "kentering" wordt ingezet. "Agressie mogen we nooit tolereren in het onderwijs. Of er sprake is van een trendbreuk, weten we pas wanneer er opnieuw schooljaren zijn met voltijds onderwijs op school", zegt de N-VA-politica.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is