6 Limburgse scholen delen infrastructuur

Door Karolien Grosemans op 2 januari 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

6 Limburgse scholen delen hun infrastructuur met de buurt

Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts investeert meer dan 700.000 euro zodat 6 Limburgse scholen hun infrastructuur buiten de lesuren en in schoolvakanties kunnen openstellen voor sportverenigingen, jeugdbewegingen en buurtinitiatieven. Met dit geld kunnen de scholen bijvoorbeeld een afzonderlijke toegang voorzien of de kleed- en doucheruimtes aanpassen. Zo kan hun infrastructuur ook ’s avonds of in het weekend gebruikt worden.

Tot nu toe is het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur nog te beperkt. Bij bestaande, vaak oudere schoolinfrastructuur staan er vaak praktische bezwaren in de weg. Zo is de infrastructuur niet altijd berekend op gedeeld gebruik door derden buiten de lesuren. Dat is jammer, want veel verenigingen zijn op zoek naar infrastructuur om bijvoorbeeld in de weekends te sporten, te spelen of samen te komen. Scholen zijn tijdens de lesuren doorgaans al het kloppend hart van de lokale gemeenschap, maar ze kunnen dat ook buiten de lesuren en in de vakanties zijn.

Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts investeert nu meer dan 700.000 euro om de infrastructuur van 6 scholen in Limburg buiten de lesuren open te stellen voor sportclubs, jeugdbewegingen en buurtinitiatieven. Met dat geld kunnen scholen bijvoorbeeld investeren in een betere toegankelijkheid en meer gebruiksvriendelijkheid, of ze kunnen hun buitenspeelruimtes aanpassen. Dankzij gerichte ingrepen kunnen vervolgens sportclubs, individuele sporters, jeugdbewegingen, buurtinitiatieven of andere gebruikers ’s avonds of in het weekend veel makkelijker gebruik maken van schoolinfrastructuur. Het gaat om de 2 secundaire scholen Sint-Ferdinand in Lummen, de Stedelijke Basisschool in Dilsen-Stokkem, de 2 scholen van de Lettermolen in Zonhoven en de vrije basisschool Lillo’s Klavertje in Houthalen-Helchteren.Volgend jaar komt er een zeker een nieuwe oproep, zodat nog meer scholen financiële steun kunnen aanvragen om hun infrastructuur open te stellen voor verenigingen en initiatieven.

“De minister geeft terecht aan dat het jammer is dat zoveel speelplaatsen, sportzalen, feestzalen en andere schoolinfrastructuur onbenut blijven na de lesuren, tijdens weekends of vakanties. Zo laten we veel kansen liggen. Met gerichte ingrepen ontstaan er veel mogelijkheden”, aldus Vlaams parlementslid Karolien Grosemans. “Ik zal er in mijn eigen stad dan ook op aandringen om volgende keer in te gaan op de nieuwe oproep.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is