Ambtenaren moeten ook na hun 65ste kunnen werken

Door Karolien Grosemans op 4 november 2011, over deze onderwerpen: Sociale zaken & Pensioenen (2010-2012)

N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans dient een wetsvoorstel in waardoor federale ambtenaren ook na hun 65ste kunnen blijven werken, als ze dat willen. Nu bestaat er een verplichte pensionering voor ambtenaren, maar die wil Grosemans laten schrappen.

Grosemans wil ambtenaren de mogelijkheid geven om langer te werken. "Ik wil gemotiveerde ambtenaren stimuleren om te blijven werken nadat ze de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben. Dit is geen verplichting: ambtenaren blijven het recht behouden om vroeger op pensioen te gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen die wil werken na de leeftijd van 65 jaar, die mogelijkheid moet krijgen."

Gelijkschakeling

Met dit voorstel wil Grosemans een eerste stap zetten in de richting van de gelijkschakeling van de verschillende pensioenregelingen. "De discussie over de ambtenarenpensioenen is erg actueel. Ik wil via het parlement hervormingen uitwerken, die net iets structureler zijn dan de voorstellen in de formateursnota", aldus Grosemans.

Maar volgens de meest recente cijfers blijkt dat amper 10% van de federale ambtenaren wacht tot zijn 65 om op pensioen te gaan. Meer nog, de gemiddelde federale ambtenaar werkt maar tot de leeftijd van 61,7.

HBVL © 2011 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is