Bacterievuur moet verder aangepakt worden

Door Karolien Grosemans op 13 januari 2020, over deze onderwerpen: Landbouw, Vlaams Parlement

Na meer dan 50 jaar van bestrijding, heeft de EU vrij recent beslist om bacterievuur niet meer te beschouwen als quarantaineziekte. Alle maatregelen vanuit het Europese niveau vallen dus weg. “Nu moeten we nog meer zelf aan de slag”, aldus Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA), “de ziekte is uiteraard niet weg en we moeten dus inzetten op sensibilisering en eventueel boetes om zo de verspreiding in te dijken.”

Eind jaren 70 werden de eerste infecties van bacterievuur in de boomgaarden van de Limburgse fruitregio’s waargenomen. Het zwart verkleuren van bloesems, vruchten, bladeren en twijgen doet denken aan het verschroeien door vuur, vandaar ook de naam bacterievuur. Ook de snelheid waarmee de infectie kan uitbreiden, doet denken aan vuur.

Op Europees niveau werd recent na bijna vijftig jaar strijd tegen de ziekte de beslissing genomen om bacterievuur niet langer als een quarantaineziekte te beschouwen. De maatregelen vanuit Europa worden dus volledig opgeheven. Dit maakt het zo goed als onmogelijk om de verdere verspreiding van deze ziekte tegen te houden. Vanaf 14 december 2019 verplicht Europa fruittelers dus niet langer om bacterievuur te bestrijden.

Gevaar voor export

Het Proefcentrum Fruitteelt waarschuwt ervoor dat deze beslissing grote gevolgen kan hebben voor de sector. Als we niet op tijd ingrijpen, wordt heel Haspengouw al snel besmet gebied. Dit zou de export naar China enorm in de weg kunnen staan. Op die markt worden percelen heel snel afgekeurd uit vrees voor bacterievuur.

Wat kunnen we zelf doen?

Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans blijft niet bij de pakken zitten en wil vooral inzetten op sensibilisering en eventueel boetes: “Heel veel mensen weten zelf niet dat hun fruitboompjes of meidoornhagen besmet zijn met bacterievuur. Op het eerste zicht lijkt dat onschuldig, maar het zijn wel vaak de bomen/planten van particulieren of van de gemeente die bacterievuur verder verspreiden. We moeten alle burgers in de fruitstreek en in het bijzonder de gemeentewerkers goed informeren over de ziekte en aangeven hoe ze deze kunnen bestrijden. Een andere piste is het opleggen van boetes. In enkele fruitgemeenten zijn er al GAS-boetes voorzien voor het niet bestrijden van bacterievuur. De ziekte kan enkel worden ingedijkt door op de juiste manier te snoeien, andere bestrijdingsmiddelen zijn op dit moment niet voorhanden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is