België moet NAVO-gebouw in Mons betalen

Door Karolien Grosemans op 8 december 2015, over deze onderwerpen: Defensie

Mons - In Mons komt er een gebouw van de NAVO voor 83 miljoen euro, volledig gefinancierd door België. "Dat is op de allerlaatste ministerraad van de regering-Di Rupo nog goedgekeurd, maar zonder daar een budget voor te voorzien", zegt Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie Defensie in de Kamer. "Dat levert Mons, waar Di Rupo burgemeester is, 450 jobs op. We draaien ook nog 15 jaar lang op voor verwarming en onderhoud."

"In de vorige legislatuur werd altijd gesproken van een 'verbouwing' voor de NATO Communication and Information Agency (NCI Agency)", zegt Grosemans die al langer de commissie Defensie volgt. "Maar dat blijkt nu dus om een complete nieuwbouw te gaan. De NAVO heeft daarvoor aan haar leden gevraagd of ze geïnteresseerd waren om dit te bouwen op eigen kosten, want nu zaten die diensten overal verspreid. Alleen België en Nederland waren kandidaat, want die NCI Agency lag al voor een stuk in Mons en in Nederland. De NAVO wilde dat op één plek concentreren."

"België en Nederland hebben tegen elkaar opgeboden. Di Rupo wilde koste wat het kost dit project binnenhalen en zo heeft hij de kostprijs de hoogte in gejaagd. De plannen zijn klaar. Eerst ging het om 40 miljoen euro, dan om 60 miljoen. Uiteindelijk gaat het om 83,2 miljoen euro kosten, maar sommigen spreken zelfs van 120 miljoen euro. Bovendien is ook het onderhoud en verwarming voor rekening van België, voor een periode van 15 jaar passen wij ook nog tot maximaal 1 miljoen euro per jaar bij."

Grosemans: "Voor de studiekosten alleen al is 596.000 euro betaald door de zogenaamde interdepartementale provisie, een pot voor noodgevallen. Maar naar die pot lonkt iedereen: die wordt ook gebruikt voor de asielcrisis en voor veiligheid. De plannen zijn ook klaar."

Lobbywerk van Di Rupo

Volgens Grosemans heeft Di Rupo voor zijn eigen stad gelobbyd. "Nu werken er 250 mensen voor dit agentschap in Mons, maar daar komen dus 450 jobs voor laaggeschoolden bij: om te bewaken en om te poetsen. In het hele gebouw moet plaats zijn voor 1.200 à 1.400 personeelsleden. In Mons heb je ook het Shape-hoofdkwartier van de NAVO, het centrale commandocentrum van de militaire troepen van de NAVO. Dat is er al heel lang. Ook Shape krijgt een nieuwbouw, maar dat betaalt de NAVO. In het NCI Agency zitten de diensten die zich bezighouden met informatietechnologie en telecommunicatie. Aanvankelijk waren die twee dossiers ook aan elkaar gekoppeld, maar nu moeten ze niet tegelijkertijd klaar zijn, omdat het Shape-gebouw vertraging heeft opgelopen. Het NCI Agency moet tegen 2019 klaar zijn, Shape tegen 2021. Ze moeten ook een architectonisch geheel vormen, de afspraken met de aannemers zijn ook nog onder Di Rupo al gemaakt."

Defensie betaalt niet

"We gaan het project leiden voor de federale overheid", zegt de woordvoerder van Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Maar Defensie zal dit in elk geval niet betalen. We hebben daar ook geen geld voor."

Het geld zal dus van premier Michel (MR) moeten komen. "De vorige regering had hierover een politiek akkoord", zegt de woordvoerder van Michel. "We kunnen niet anders dan dat uitvoeren. Maar wij moeten wel nog op zoek gaan naar geld, want dat was niet begroot."

Liliana CASAGRANDE, HBVL © 2015 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is