U bent hier
Coronasteun maximaal voor verenigingen
“Het is aan de gemeenteraad om dit te controleren” (Het Belang van Limburg*, Za. 21 Jan. 2023, Pagina 5)
“Het is aan de gemeenteraad om te controleren en te evalueren of de besturen de coronasteun voor het verenigingsleven goed hebben ingezet.” Dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Uit een onderzoek van Het Belang van Limburg blijkt dat gemeenten ook zelf activiteiten organiseerden en hun infrastructuur verfraaiden met dat geld.
Van de 11,9 miljoen euro coronasteun uit het noodfonds spendeerden de Limburgse gemeenten bijna één miljoen euro aan eigen activiteiten en infrastructuur. Nochtans zei minister Somers op de aankondigende persconferentie in juni 2020 dat het geld bedoeld was om jeugd-, sport- en cultuurverenigingen door de coronacrisis te loodsen. In het daaropvolgende decreet werd die bestemming niet opgenomen, waardoor gemeenten de steun verschillend interpreteerden.
“Lokale besturen waren vrij om zelf in alle wijsheid te beslissen hoe ze die middelen voor het verenigingsleven inzetten”, laat Somers in een schriftelijke reactie weten. “De manier waarop men het verenigingsleven ondersteunt, lieten wij ook regelgevend bewust over aan hen. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om te controleren en evalueren of de besturen dit op een goede manier hebben aangepakt.” Eerder zei Somers al dat hij wel wil opvolgen hoeveel geld er extra naar sport, jeugd en cultuur gaat, maar dat hij niet achteraf wil sanctioneren.
Brecht Warnez (cd&v), lid van de Commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering, stelde Somers vooraf heel wat vragen over die lokale autonomie. Nu treedt hij de minister bij. “Het verenigingsleven is in elke stad of dorp anders georganiseerd. Het was daarom de juiste keuze om de steden en gemeenten zelf de centen te laten besteden en verdelen. De meeste gemeenten deden dit ook goed met een hart voor hun verenigingsleven. Jammer genoeg zal niet iedereen dit ten volle gedaan hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeenteraadsleden hun schepencolleges daarover zullen bevragen. In 2024 is het dan aan de kiezer om te oordelen of het gemeente- of stadsbestuur de juiste keuzes maakte.”
Eigen voordeel
Ook Chris Janssens (Vlaams Belang) zetelt in die commissie. “Het was snel duidelijk dat het verenigingsleven zware hinder zou ondervinden door corona”, zegt hij. “Gemeenten hebben de middelen in vele gevallen correct ingezet om daarop in te grijpen, maar in andere gevallen heeft men de vrijheid van de subsidiërende overheid al te veel in het eigen voordeel aangewend en niet ten bate van de lokale verenigingen. Aanpassingswerken aan de eigen infrastructuur lijken me niet in overeenstemming met het noodfonds voor cultuur, jeugd en sport. Eigen activiteiten passen mogelijk in de aanpak om vereenzaming en gebrek aan uitleefmogelijkheden voor de jeugd tegen te gaan. Maar een paasactie van een radiozender of een theatervoorstelling in het bos zijn geen noodzakelijke activiteiten in het kader van een pandemie. Maar het is hen wel mogelijk gemaakt omdat de Vlaamse regering geen controlerend kader creëerde.”
Karolien Grosemans, fractieleider van oppositiepartij N-VA in de gemeenteraad van Herk-de-Stad, uitte zich al kritisch nadat haar gemeente het festival Herk Geniet Deluxe deels mee financierde met geld uit het noodfonds. “Ik begrijp dat gemeentebesturen creatief geweest zijn, maar ik roep toch op om de middelen maximaal in te zetten voor de verenigingen en de coronagerelateerde problemen en investeringen. Daarvoor zijn ze ook bedoeld.”
Thomas Jansen ■