Di Rupo zadelt Michel op met factuur van 83 miljoen

Door Karolien Grosemans op 7 december 2015, over deze onderwerpen: Defensie

'Sinterklaascadeautje' van oud-premier Elio Di Rupo (PS) voor zijn opvolger Charles Michel (MR): de fikse factuur van een nieuw NAVO-gebouw in de buurt van Bergen. "De vorige regering heeft het licht daarvoor op groen gezet één dag nadat het parlement ontbonden werd, maar de kosten ervan heeft ze niet begroot", stelt N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans. Volgens defensieminister Steven Vandeput gaat het om 83 miljoen euro. Maar experts waarschuwen dat dit kan oplopen tot 120 miljoen, voegt Grosemans daaraan toe. Vandeput heeft in de Kamer al aangegeven dat het project niét op het budget van Defensie komt. Het dossier ligt nu bij de premier.

'Cadeautje' van Di Rupo: factuur van 83 miljoen

Er is nog een serieus lijk van de regering-Di Rupo uit de kast gevallen. Dat stelt N-VA-parlementslid Karolien Grosemans vast. "De vorige regering zette het licht op groen voor een nieuw NAVO-gebouw in de buurt van Bergen. Maar ze plaatste daar geen centen tegenover." De regering-Michel zit nu met een factuur van ruim 83 miljoen.

De rekeningen blijven maar komen voor de regering-Michel. Na de vluchtelingencrisis en de terreurdreiging blijkt er nu ook nog een stevig 'cadeautje' van de vorige federale ploeg in de kast te zitten. "Op 24 april 2014, net één dag nadat het parlement ontbonden werd, gaf de regering-Di Rupo groen licht voor een nieuw NAVO-gebouw. Maar de kosten voor het project zijn nooit begroot door de vorige regering", weet N-VA-parlementslid Karolien Grosemans. "Zo kwam dit PS-dossier op de tafel van de nieuwe regering: iemand zal moeten betalen wat door Di Rupo werd beloofd."

Het gaat om een project in Casteau, vlak bij Bergen, en dus in de achtertuin van onze toenmalige premier Elio Di Rupo (PS). Niet toevallig, meent Grosemans. "Het is daar goed voor 450 bijkomende laaggeschoolde jobs, zoals bewakingsagenten." Daar komt een nieuw hoofdkantoor voor het centrale commandocentrum van de militaire troepen van de NAVO. De kosten daarvan nemen de NAVO-leden op zich, en komen dus maar een stuk bij ons terecht. Maar de nieuwbouw die groen licht kreeg van Di Rupo huisvest een deel van het NATO Communications and Information Agency, een ICT-organisatie die zich bezighoudt met cyber security. De bouw daarvan is wél volledig voor onze rekening."

Reservepot

Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is er een budget van 83,2 miljoen euro mee gemoeid - volgens Grosemans ramen experts de kosten zelfs op 120 miljoen. En dat bedrag is Vandeput niet van plan om op te hoesten. Dat is niet in zijn budget voorzien, liet Vandeput afgelopen week in de Kamer verstaan. "We moeten ook duidelijk zijn over de verantwoordelijkheden in dit dossier", beklemtoonde de N-VA'er. "Dit dossier hoort toe aan de kanselarij van de premier. Er zijn beslissingen en keuzes gemaakt door de regering-Di Rupo die voor problemen zorgen." Waar Michel die 83,2 miljoen euro dan wel wil gaan halen, is nog niet duidelijk.

"Er is in 2014 wel al 596.000 euro betaald voor het project, onder meer aan studiekosten", werpt Grosemans op. Die werden betaald vanuit de interdepartementale provisie, een reservepot van zo'n 300 miljoen. Daar werd ook al stevig uit geput - voor 200 miljoen euro - om het veiligheidsbeleid op te voeren. "Ook Binnenlandse Zaken, Asiel en Migratie enzovoort kunnen dat geld goed gebruiken in deze moeilijke periode", merkt Grosemans op. "Het zou erg triest zijn mocht dit project al dat geld opsouperen."

KATRIEN STRAGIER, HLN © 2015 De Persgroep Publishing

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is