Di Rupo zadelt regering op met bijkomende factuur van 83 miljoen euro

Door Karolien Grosemans op 7 december 2015, over deze onderwerpen: Defensie, Leger
Di Rupo zadelt regering op met bijkomende factuur van 83 miljoen euro

Aan het rijtje dure beslissingen van de vorige regering waarvoor deze regering de factuur mag oprapen, kunnen nu ook de kosten worden toegevoegd voor een nieuw NAVO-gebouw in Casteau. “Niet toevallig in de buurt van Bergen”, zegt Kamerlid Karolien Grosemans. “Het project is immers goed voor 450 jobs voor laaggeschoolden. Toenmalig premier Di Rupo, tevens burgemeester van Bergen, heeft zo in extremis nog een pak lokale arbeidsplaatsen willen creëren met federaal - en dus ook Vlaams - geld.” Minister van Defensie Steven Vandeput schat het totale prijskaartje op 83,2 miljoen euro, maar volgens experts kan dat oplopen tot minstens 120 miljoen.

“Op 24 april 2014, net één dag nadat het vorige parlement werd ontbonden, gaf de regering-Di Rupo nog snel groen licht voor zowel de studie als de realisatie van een nieuw NAVO-gebouw. Maar de kosten voor dat project zijn nooit begroot door de vorige regering”, weet Grosemans. “Zo kwam dat PS-dossier op de tafel van de nieuwe regering terecht: iemand zal nu eenmaal moeten betalen voor wat Di Rupo toen heeft beloofd.”

“Dat zal echter niet Defensie zijn”, stelt minister Vandeput. Hij vindt het moeilijk te verteren dat de beslissing rond het NAVO-gebouw zo inderhaast werd genomen, terwijl net zijn departement met grote infrastructuurbehoeften zit die blijven wachten op realisatie.

Geen budget
Vandaag is er nog steeds geen budget uitgetrokken. Wel heeft de interdepartementale provisie in 2014 al 596.000 euro betaald voor studie- en coördinatieactiviteiten. Die provisie is een gemeenschappelijk budget dat door alle federale departementen kan worden aangesproken voor uitgaven die op het moment van de opmaak van de begroting nog onzeker zijn. “Maar ook departementen als Binnenlandse zaken en Asiel en Migratie kunnen dat geld goed gebruiken in deze moeilijke periode. Het zou erg triest zijn als het NAVO-project al dat geld zou opsouperen”, besluit Grosemans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is