Een hart voor Defensie: Waarom hebben we een leger nodig?

Door Karolien Grosemans op 1 december 2013, over deze onderwerpen: Defensie

Regelmatig krijg ik vragen als: “Waarom schaffen we het leger eigenlijk niet af?”, “Gaan de Russen soms binnenvallen?” en “Kan het geld voor Defensie niet nuttiger worden besteed?” Het lijkt wel alsof onze militairen overbodig zijn geworden, maar niets is minder waar.

We leven niet op een eiland. Wat elders in de wereld gebeurt, kan een grote impact hebben op onze eigen maatschappij. Daarom is het belangrijk dat ons leger deelneemt aan internationale buitenlandse missies. Als het niet is om onze economische belangen veilig te stellen, dan wel om op te komen voor de waarden en normen die het Westen hoog in het vaandel draagt en om mensen in nood bij te staan die zichzelf niet kunnen verdedigen.

Als lid van de EU en de NAVO zijn we bovendien een belangrijk engagement aangegaan: een gezonde dosis solidariteit en loyaliteit naar onze bondgenoten toe is een goede reden om al het werk niet alleen aan hen over te laten.

Tot slot kunnen we ook bij problemen in eigen land op de hulp en expertise van het leger rekenen. De Sea King staat elke dag in Koksijde klaar om uit te rukken voor drenkelingen. De specialisten van DOVO worden erbij gehaald als er een bom of oud oorlogstuig wordt gevonden. Het werk van het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek wordt internationaal gewaardeerd. En ook bij overstromingen of andere rampen staan er militairen paraat, zoals onlangs nog, na de treinramp in Wetteren.

Kortom, ons leger is actiever dan ooit in een wereld die steeds complexer wordt: conflicten in Afrika, onrust in de Arabische wereld, drugshandel, mensensmokkel, cyberterrorisme, … We staan voor heel wat uitdagingen en ik ben ervan overtuigd dat ons leger daar zeker nog een belangrijke rol in heeft te spelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is