Feest bij Brepoels, Peumans en Grosemans (N-VA)

Door Karolien Grosemans op 25 juni 2010, over deze onderwerpen: Parlement, Verkiezingen 2010

Frieda Brepoels trekt samen met drie Limburgers naar de federale kamer van volksvertegenwoordigers. Het gevolg van Brepoels oogt fris: Karolien Grosemans (40) uit Herk-de-Stad is leerkracht, Steven Vandeput (43) uit Hasselt is ondernemer en Peter Luykx (46) uit Lommel zit al een jaar in de kamer.

Feest bij Brepoels, Peumans en Grosemans (N-VA)

Frieda Brepoels stelt haar drie Limburgse parlementariërs voor. "Steven Vandeput is Limburgs N-VA-voorzitter en projectmanager in de bouw. Ik heb hem ontdekt toen hij actief was in de internationale Jaycees beweging. Hij houdt van engagement en wou wel in de politiek. Ik heb hem nog bij de Volksunie gekend. Peter kreeg na mij de tweede plaats op de kamerlijst. We wilden hem absoluut erbij hebben. Hij bekleedde nog nooit een politiek mandaat. Hij gaat zijn job voorzichtig combineren met zijn parlementair werk. Want in de politiek weet je nooit hoe lang of hoe kort je aan de bak blijft. Peter zal zich vooral buigen over items als KMO's, ondernemerschap, jobcreatie, arbeidsmarkt en fiscaliteit. Karolien Grosemans is een germaniste uit Herk-de-Stad die in het college van haar stad lesgeeft. Zij is een bijzonder bezige bij, die zich in dossiers kan vastbijten. Ze zit in haar stad in de gemeenteraad voor ons. We hadden niet meteen verwacht dat Caroline op de derde plaats van de lijst meteen verkozen zou zijn. Ze heeft zeer goede contacten en sociale netwerken in West- en Midden-Limburg. Dat zal haar zeker helpen bij het uitbouwen van haar takenpakket in het parlement."

Met Peter Luykx uit Lommel, die uit een familiebedrijf in de bouwsector komt, heeft Frieda Brepoels een man met enige ervaring in huis. "Peter heeft er één jaar parlementair werk opzitten en we hebben hem op de eerste opvolgersplaats gezet, zodat hij Jan Peumans kan opvolgen. Peter focust ook op het ondernemerschap en de problemen van zelfstandigen. Hij zit in Lommel in de gemeenteraad en kent het klappen van de zweep."

Gisteren heerste in Limburgse N-VA-kringen nog altijd een feestelijke sfeer. Sommigen zaten met een lichte kater want zondagavond laat werd op de Hasseltse Grote Markt een helse feestavond gebouwd voor de uitgelaten aanhangers van de N-VA. De Vlaamse Leeuw werd door wel 150 kelen over nachtelijk Hasselt gebruld. Frieda Brepoels en Jan Peumans, dé Limburgse boegbeelden van de zegevierende N-VA, sloten zich pas laat op de avond bij hun joelende achterban aan.

Een dag na het dolle feest kijkt Frieda Brepoels terug op die memorabele zondagnamiddag en -avond. "Ik heb er maar één woord voor", lacht ze breed. "Onwezenlijk. Ik vind van mezelf dat ik een vrij nuchtere vrouw ben die kan omgaan met emoties. Als je zoals ik al lang in de politiek zit, weet je dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ik heb ook moeilijke momenten gekend. In 2003, niet eens zo lang geleden, vochten we tegen de kiesdrempel. En kijk nu eens."

"Gisteren voelde ik me als van een andere planeet. Toen we in de vroege namiddag richting Brussel reden en op de radio de allereerste uitslagen hoorden, hoopten we dat het nu zou zijn zoals bijna altijd op de dag van de verkiezingen. Dat die eerste cijfers later op de dag bevestigd zouden worden. En het was toch wel zo zeker. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hoopte op die goede uitslag. De dagen voor de verkiezingen werd ik gewoon op straat aangesproken door heel veel mensen, waarvan ik er een hoop niet eens kende. Ze zeiden dat ze voor mij en mijn partij zouden stemmen. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt. Zondagnamiddag bleef het maar goede uitslagen regenen. 'Jezus, wat gaat dat worden?', vroeg ik me af. Op een bepaald ogenblik kon ik er geen percentage meer opplakken. Toen de zetelverdeling 's avonds redelijk vastlag, beseften we pas wat ons overkwam. De toespraak van Bart in onze Brusselse zaal 'Claridge' was geweldig. Dit was top. Ik moest de hele avond van de ene persmeeting naar de andere hollen. Eerst in Brussel en dan in Hasselt, waar we het slotdebat van de lijsttrekkers hadden voor de camera's van TV Limburg." Het was bijna middernacht toen Frieda Brepoels op de Grote Markt in Hasselt en in de King George arriveerde. "Het applaus dat ik daar van de militanten kreeg, zal ik niet vlug vergeten", weet ze. "Iedereen kende daar iedereen. Er werd gekust, gezongen, gelachen, gedronken", aldus een gelukkige Frieda Brepoels, die zondag het mooiste resultaat uit haar lange politieke carrière behaalde.

Ook de tweede sterke man van de N-VA in Limburg, Jan Peumans, is een oeverloos gelukkig man. Ik ben achttien jaar eerste opvolger geweest, zonder ooit aan de feestdis te hebben gezeten. En sinds kort leef ik als in een roes. Ik ben voorzitter van het Vlaams parlement en sinds zondag ben ik ook federaal volksvertegenwoordiger, maar ik bedrieg mijn kiezers niet. Ik blijf voorzitter. Dat is een goede job. We hebben zondag in Limburg een leuk feestje gebouwd. Het was wel laat vooraleer Frieda, ikzelf en onze Brusselse ploeg in Hasselt arriveerden. Ik heb mee gefeest tot een uur of twee in de ochtend. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Een dag later moet ik vaststellen dat onze partij in grote doen is. We hebben in Limburg vier federale Kamerleden, twee Vlaamse parlementsleden, één Europees parlementslid en één senator. We moeten al een Volkswagenbusje huren om met zijn allen samen rond te trekken".

Het applaus in King George in Hasselt, zal ik niet gauw vergeten.

Luc Cops, HLN © 2010 De Persgroep Publishing

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is