Geen geld om 'roestbakken' van leger te vervangen

Door Karolien Grosemans op 12 december 2014, over deze onderwerpen: Defensie

Afgelopen zomer sloeg het Belgische leger nog een desastreus figuur toen vijf pantservoertuigen op elkaar botsten in het Nederlandse Oirschot. Geen zeldzaamheid, blijkt nu. In de afgelopen drie jaar telde Defensie in totaal liefst 2.003 ongevallen met militaire voertuigen. Het merendeel daarvan (88%) gebeurde in eigen land én met 'klassieke' auto's, zo verduidelijkt een antwoord van minister Steven Vandeput (N-VA) op een parlementaire vraag van Karolien Grosemans (N-VA). "Toch is niet elk ongeval ernstig, soms gaat het gewoon om schrammen", luidt het op het kabinet-Vandeput. Een precieze opdeling kan Defensie echter niét kwijt, simpelweg omdat het leger ongevallen niet in detail registreert.

Volgens vakbondsman Erwin De Staelen (VSOA Defensie) is een en ander wel te wijten aan de "rampzalige" staat van het wagenpark. "Militairen krijgen net als iedereen een rijopleiding en moeten een rijbewijs behalen. Maar in tegenstelling tot de 'gewone' Belg rijden zij niet met moderne wagens vol hoogtechnologische hulpmiddelen", zegt hij. "Zo hebben de meeste auto's géén airbags, géén antiblokkeersysteem, géén lichtsensoren, géén stabiliteitscontrole, laat staan parkeerhulp."

'Half zicht is oké'

Sommige wagens zijn volgens De Staelen tot op de draad versleten. "Technici vervangen nog wel remmen, lichten en dergelijke. Maar die moeten dan wel hélemaal naar de Filistijnen zijn. Neem nu ruitenwissers: als je nog half door het venster kan kijken, beschouwt het leger dat als 'oké'. Pas wanneer je écht niets meer van de baan ziet, krijgt je nieuwe. Allemaal niet bevorderlijk voor de veiligheid."

Een aantal voertuigen is ook "hoogdringend" aan vervanging toe. "Zeker de Citroën C-15'tjes. Hun motorkappen, scharnieren en lasnaden zijn vaak doorgeroest. Wanneer het regent, staan je voeten in het water en bij sommige exemplaren zwaaien de deuren soms vanzelf open." Toch hoeven de militairen niet te dromen van nieuwe voertuigen, weet De Staelen. "Iedereen moet besparen, zéker Defensie. Er is geen geld voor nieuwe wagens. In enkele kwartieren zijn er momenteel zelfs geen centen om het gras af te rijden. Straks moeten ze nog schapen inhuren om het netjes te houden."

Ook bij de politie kampten ze de voorbije jaren met een hoog aantal ongevallen. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Milquet zorgde vorig jaar voor een bijkomende rijvaardigheidscursus. Maar ook daarvoor zijn bij Defensie geen centen. "Dat is momenteel geen prioriteit", luidt het nog op het kabinet-Vandeput.

- Geen sensoren, geen abs, geen parkeerhulp, geen airbags
- Lasnaden kapot
- Bodem lek
- Doorgeroeste scharnieren
- Motorkap sluit niet
- Deuren zwaaien open

VSOA Defensie, HLN © 2015 De Persgroep Publishing. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is