“Geld voor optreden Camille was beter naar verenigingen gegaan”

Door Karolien Grosemans op 21 november 2022, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

“Geld voor optreden Camille was beter naar verenigingen gegaan” (Het Belang van Limburg*, Ma. 21 Nov. 2022, Pagina 18)

Het zit er bovenarms op tussen de meerderheid van Vooruit, CD&V en Open Vld en de oppositiepartijen N-VA en NIEUW in Herk-de-Stad over de besteding van de Vlaamse coronasteun. Twistpunt is onder meer de 12.000 euro die besteed werd aan de happening Herk Geniet, met onder meer een concert van popfenomeen Camille.

Herk-de-Stad ontving 150.000 euro uit de Vlaamse coronapot voor de lokale cultuur-, jeugd- en sportverenigingen. “Na steun aan jeugd- en sportkampen, aan speelpleinwerking Kameleon, aan sportclubs (66.000 euro), jeugdverenigingen (20.000 euro) en de parochiezalen (14.000 euro) en 4.500 euro voor een skatepark bleef er 32.000 euro over”, zo legt burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) uit.

Van die som besteedde de stad 12.000 euro aan de organisatie van de happening Herk Geniet met meerdere optredens, onder meer van Camille, wat een restbedrag van 20.000 euro in de Herkse coronapot opleverde. “Herk Geniet kostte 37.000 euro, maar leverde ook 42.000 euro op, een overschot dus van 5.000 euro.”

Daarbij komt intussen het restbedrag van 20.000 euro van de Herkse coronapot, samen dus 25.000 euro. “Dat bedrag verdelen we nu onder veertien verenigingen met eigen infrastructuur”, licht Bert Moyaers toe. In tijden van torenhoge energiekosten zijn die centen erg welkom. “Het gaat om de vier jeugdverenigingen (KSA Berbroek, Scouts Donk, Chiro Herk-de-Stad en Chiro Schulen), de parochiezalen van Berbroek, Donk en Schakkebroek - de vzw van Schulen is opgedoekt - en de vijf voetbalclubs Herk FC, Donk (eigenlijk Herk FC B), BS Sport, Amandina en Jeugdvoetbal Groot-Herk. Ook de hondenschool en tennisclub Sporta ontvangen geld.”

Amendement

Maar met die verdeling zijn de oppositiepartijen N-VA en NIEUW het helemaal niet eens. N-VA-fractieleider Karolien Grosemans diende tijdens de gemeenteraad een amendement in voor een andere besteding: “De 7.000 euro verschil van de 12.000 euro steun aan Herk Geniet, min de 5.000 euro winst, moet naar de verenigingen gaan. Samen met het bedrag van 4.500 euro dat aan een skatepark werd besteed.” Dat amendement werd echter weggestemd.

Lo Guypen (NIEUW) trok van leer tegen het argument van de energiekosten voor verenigingen met eigen accommodatie. “In de coronaperiode was er nog geen sprake van hoge energieprijzen. Het is niet correct het geld op deze manier te verdelen. De meerderheid schiet schromelijk tekort in de intentie om de verenigingen te steunen. Er zou trouwens een verenigingengids worden uitgegeven, maar daarvan is niks gekomen.”

Luk Weyens ■


BRON : Het Belang van Limburg 21/11/2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is