Heisa over naam van Kamercommissie: Defensie of Landsverdediging?

Door Karolien Grosemans op 13 november 2014, over deze onderwerpen: Parlement, Defensie

BRUSSEL - Een N-VA-voorstel om de parlementaire commissie Landsverdediging om te dopen tot de commissie Defensie heeft gisteren tot heisa geleid. De Franstalige partijen kunnen de verandering van Défense Nationale naar Défense écht niet appreciëren. "Dan willen we nu nog meer inzetten op een Leger van de Lage Landen", zegt Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie Landsverdediging.

strijdlustig

Het was de N-VA die de naamsveranderingvan de commissie Landsverdediging op tafel legde. Maar de Franstaligen zien La Défense helemaal niet zitten. "Geen sprake van om de notie nationaal te schrappen", twitterde de PS gisteren. Waarmee de socialisten een separatistische kramp suggereerden bij de N-VA. Ook de cdH was not amused. En zelfs meerderheidspartij MR liet via defensiespecialist Ducarme weten dat er geen sprake van kan zijn om 'nationale' te schrappen.

Bagatel

S.pa noemde de kwestie dan weer een "absolute bagatel". Al stoorde fractieleidster Karin Temmerman zich eraan dat Kamervoorzitter Bracke (N-VA) "de kwestie wilde doordrukken". "Terwijl de traditie voorschrijft dat de conferentie van de commissievoorzitters zoiets bij consensus beslist." Een mogelijk compromis zou kunnen zijn dat alleen in het Nederlands Landsverdediging herdoopt wordt tot Defensie.

Oubollige term

Karolien Grosemans (N-VA), de Herkse voorzitter van de commissie Landsverdediging, is de auteur van het voorstel. "Dit heeft niets met separatisme te maken. Dat zou belachelijk zijn. Landsverdediging is gewoon een oubollige term die de lading niet meer dekt. Buitenlandse operaties in NAVO- of een ander verband zijn nu de kerntaken van ons leger. Kijk naar onze buurlanden: Nederland heeft Defensie, Frankrijk La Défense, Duitsland Verteidigung en het Verenigd Koninkrijk Defence. Ook defensieminister Steven Vandeput (N-VA) gebruikt consequent Defensie in zijn communicatie. Dat was trouwens ook al jaren het geval voor de Franstalige betiteling van het ministère de la Défense. Geen 'nationale' als adjectief te bespeuren. Ik begrijp deze heisa niet. Ik dacht dat dit voorstel een formaliteit zou zijn. In feite zou ik nog veel liever inzetten op de benaming 'Leger van de Lage Landen'. Samenwerking lijkt de enige logische stap als we nog een leger willen hebben."

jbx, HBVL © 2014 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is