Hulpverleners uit 5 gemeenten slaan de handen in elkaar

Door Karolien Grosemans op 24 november 2017, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

Herk-de-Stad stapt in de zorgregio Hasselt. Dat overlegplatform moet elke persoon met een vraag naar zorg een optimaal antwoord bieden.

Het Vlaams zorgdecreet bepaalt dat steden en gemeenten zich verenigen in zorgregio's. Die zijn te vergelijken met de politiezones en de hulpverleningszones voor de brandweer. Het gaat om entiteiten van verscheidene gemeenten/steden met een gemeenschappelijke dienstverlening. Zorgregio's mogen 75.000 tot 125.000 inwoners bevatten. In een eerste voorstel startte Herk-de-Stad gesprekken voor een indeling bij de regio MidLim met onder meer Houthalen-Helchteren, maar dat vond de huisartsenkring Wendelen van de Herkse dokters geen goed idee.

Schepen van sociale zaken en OCMW-voorzitter Karolien Grosemans (N-VA): “Volgens de Herkse artsen is de aansluiting bij de regio Hasselt een beter idee. Onze inwoners zijn in hun dagelijkse leven immers veel meer op Hasselt gericht dan op Houthalen-Helchteren. Administraties bevoegd voor Herk-de-Stad bevinden zich in Hasselt. Bovendien is in onze stad ook campus Ursula van het Jessaziekenhuis van Hasselt gevestigd.”

Om Herk-de-Stad bij de zorgregio Hasselt te laten aansluiten, staat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen een uitzondering toe. “Tot de zorgregio-Hasselt behoren ook Diepenbeek, Zonhoven en Alken. Dat maakt al een totaal van meer dan 125.000 inwoners. Toch laat de minister ons bij zorgregio-Hasselt aansluiten”, weet schepen Grosemans.

De zorgregio is een overlegplatform voor alle hulpverleners uit de eerstelijnszorg. Het gaat om dokters, apothekers, verpleegkundigen, thuiszorgdiensten, CAW, dienstencentra, huizen van het kind enzomeer. Het overlegplatform moet iedere persoon met een vraag om zorg het meest adequate antwoord bieden. Alle betrokkenen in de zone kunnen informatie en expertise bundelen en delen.

Herk-de-Stad sluit aan bij zorgregio Hasselt.

IW, HBVL © 2017, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is