Kamer - De Crem onder vuur van eigen meerderheid over JSF-dossier

Door Karolien Grosemans op 12 december 2013, over deze onderwerpen: Defensie

BRUSSEL 12/12 (BELGA) = Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is donderdag in de Kamer stevig onder vuur genomen door zijn eigen coalitiepartners. Aanleiding was zijn uitspraak dat hij er voorstander van is de verouderende F16's te vervangen door veertig nieuwe gevechtstoestellen.

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verweet De Crem dat hij met zijn "ondoordachte uitspraken" het dossier "aan het verkwanselen" is, terwijl Dirk Van der Maelen (sp.a) hekelde dat CD&V akkoord is met een voorafname van 4 à 6 miljard euro op de toekomstige begroting.

Tijdens een toespraak in Brussel sprak De Crem zich woensdag uit als voorstander van de aankoop van een nieuw type gevechtsvliegtuig tijdens de volgende legislatuur om de F-16's te vervangen. De minister schoof een veertigtal toestellen naar voren. Hij gaf niet aan of een bepaald type toestel zijn voorkeur wegdraagt, maar volgens hem beging de regering begin jaren 2000 een vergissing beging toen ze besliste om niet mee te werken aan het ontwikkelingsproces van een toestel als de Joint Strike Fighter (JSF).

Kamerlid Van Quickenborne zei zich "ernstige vragen" te stellen bij het "goed georchestreerde medianummer" dat De Crem opvoerde aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID). Hij had het over "ondoordachte uitspraken" en vroeg De Crem of dit "een ballonnetje" was of een regeringsstandpunt. Net als Van der Maelen vond hij dat er nood is aan een kamerbreed debat over de beslissing, terwijl de sp.a'er zich afvroeg of de CD&V-fractie het eens was met een voorafname op het budget. "Ik denk dat ons land andere sociaal-economische noden heeft".

Vanuit de oppositie vroeg Karolien Grosemans zich af hoe de minister het prijskaartje dat aan de vervanging hangt, denkt te financieren. Wouter De Vriendt (Groen) laakte dat het noodzakelijke bedrag goed is voor driemaal het budget om iedereen in ons land uit de armoede te halen. "Laat ons een kat een kat noemen: dit was vooral bedoeld om uw sollicitatie als secretaris-generaal van de NAVO kracht bij te zetten".

De minister herhaalde de standpunten die hij woensdag al aanhaalde. "Indien ons land een rol van betekenis wil blijven spelen, dan is het onbetwistbaar dat België zijn capaciteit zal moeten blijven handhaven", reageerde hij. "Zonder gevechtsvliegtuigen zullen we irrelevant zijn op Defensie- en veiligheidsvlak". De Crem liet niet na om terug te meppen naar Van Quickenborne. "Uw vicepremier was op de hoogte van wat ik zou zeggen. Ik kan u het precieze tijdstip van het telefoongesprek meedelen". Ook merkte hij op dat in de buurt van Kortrijk, waar Van Quickenborne burgemeester is, heel wat mensen actief zijn in de luchtvaartsector.

De Vlaamse liberaal reageerde dat het dossier niet op de tafel van de regering of de kern is geweest, terwijl Georges Dallemagne (cdH) pleitte voor een debat mèt het parlement. "Deze beslissing is niet onderbouwd en heeft alleen tot doel een aantal buitenlandse krantenkoppen te halen", stelde Van der Maelen dan weer. "Ik stel vast dat CD&V enthousiast heeft geapplaudiseerd".

De Vriendt wilde dan weer weten of de sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte ook op de hoogte was. Grosemans tot slot noemde De Crem een "lonesome cowboy" en CD&V een "lonesome party". Wel zag ze nog een "positieve" noot in het debat: "Het is duidelijk dat Di Rupo II onmogelijk wordt". 

© 2013 BELGA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is