Kamer stemt in met militaire actie van F-16's in Syrië

Door Karolien Grosemans op 1 juli 2016, over deze onderwerpen: Defensie

Terwijl de Belgische F-16's begin deze week al naar de regio zijn vertrokken, heeft de Kamer in een resolutie haar instemming gegeven met de uitbreiding van de Belgische deelname aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat naar Syrië.

De meerderheidspartijen, het cdH en Vlaams Belang stemden voor, Ecolo-Groen, SP.A en PVDA stemden tegen, terwijl PS en PP zich onthielden.

Op de luchtmachtbasis Kleine-Brogel in Limburg zijn maandagochtend zes Belgische F-16's vertrokken richting Jordanië. Van daaruit zullen ze gedurende een jaar operaties uitvoeren tegen IS in Irak en Syrië. Voordien opereerde de Belgische luchtmacht enkel boven Irak, maar anderhalve maand geleden besliste de regering die opdracht uit te breiden boven Syrië. Andere leden van de internationale coalitie tegen IS gingen België daarin voor. De Belgische F-16's lossen Nederlandse gevechtstoestellen af.

In de resolutie vraagt het parlement de regering "actief deel te nemen aan de militaire acties van de internationale coalitie in het kader van resolutie 2249 van de VN-Veiligheidsraad tegen IS in Irak en Syrië".

2016 © Belga

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is