Karolien Grosemans (N-VA): “Meldpunt nodig om agressie tegen agenten te registreren”

Door Karolien Grosemans op 19 mei 2017, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

Brussel - Vorig jaar werden Limburgse politieagenten 55 keer slachtoffer van fysiek geweld. “Dat aantal is - ondanks allerlei maatregelen - alweer niet gedaald”, zegt kamerlid Karolien Grosemans (N-VA). “Dit is maar het topje van de ijsberg, want veel incidenten worden niet eens geregistreerd. Er is nood aan een eenvoudig meldpunt.”


Karolien Grosemans (foto) vroeg de cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Ze komen uit de algemene nationale gegevensbank, op basis van de processen verbaal. Maar er zijn veel feiten die hier niet in staan, want bij het opstellen van een pv hoort heel wat werk, zo weet ik uit gesprekken met politiemensen. Ik heb de vraag twee keer gesteld aan Jambon. Want uit de cijfers van de eerste helft van 2016 leek het alsof het aantal gevallen gedaald zou zijn. Maar daarna zijn ze weer gestegen en zitten we opnieuw aan 55, net als in 2015. In 2014 waren er dat 52, in 2013 41 en in 2012 56. Dit zijn alleen de zware gevallen. Als iemand gewoon een stomp krijgt, dan haalt dat niet eens de databank. Daarom zou het beter zijn om te werken met een meldpunt waarop alles wordt geregistreerd.”


Databank
“De politiezone Limburg Regio Hoofdstad heeft de meeste klachten, daar zijn in 2015 alleen al 18 processen-verbaal opgesteld. De agenten wijzen vooral naar de stationsbuurt in Hasselt. Maar de samenleving op zich wordt ook ruwer.”

“We proberen zo goed mogelijk te registreren”, zegt Philip Pirard, korpschef van Limburg Regio Hoofdstad. “Maar we zouden daar graag een eenvoudig informaticasysteem voor hebben. Dat vragen we trouwens al bij elk overleg.”

“Wij vragen ook al jaren zo'n databank”, zegt ook Patrick Roijens van de VSOA-vakbond. “Daarin kan je dan ook verbale agressie registreren, want dat wordt nu niet bijgehouden. De kans dat iemand voor smaad wordt vervolgd, is klein.” 

LC, HBVL © 2017, Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is