Limburgs parket verplicht politie om in zone 30 te flitsen

Door Karolien Grosemans op 23 januari 2018, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

Hasselt - Het parket van Limburg heeft aan alle politiezones gevraagd om meer te flitsen in zones 30. Tot nu toe werd daar in deze provincie amper gecontroleerd op snelheid omdat de nadruk op preventie lag, maar het parket verandert het geweer nu van schouder. “Op een bepaald moment moet je conclusies trekken en vaststellen dat de aanpak niet heeft gewerkt.”

Het verschil in cijfers was wel erg opvallend. Eind augustus vorig jaar, net voor de start van het schooljaar, vroeg Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) statistieken over het aantal controles in zones 30. Daaruit bleek dat de Limburgse politiezones een buitenbeentje waren: als enige controleerden ze amper in de zones met beperkte snelheid rond scholen en in dorpskernen. Van de 95.000 pv's die in 2016 in Vlaanderen werden uitgeschreven voor snelheidsovertredingen in een zone 30, waren er nauwelijks 1.000 afkomstig uit Limburg. En daarvan waren er dan nog eens 637 toe te schrijven aan het strikte beleid van één enkele politiezone: die van Hamont-Achel/Neerpelt/Overpelt. Grote zones als Limburg Regio Hoofdstad, waartoe ook Hasselt behoort, zeiden bewust niet in zones 30 te controleren “wegens de grote, buitenproportionele gevolgen” die een snelheidsovertreding daar kan hebben voor bestuurders.

Preventie
De Limburgse procureur des Konings Guido Vermeiren was naar eigen zeggen “verbaasd” toen hij deze cijfers in Het Belang van Limburg las. “Ik was daar niet van op de hoogte”, zegt Vermeiren. “Nochtans zie ik geen enkele reden om een onderscheid te maken tussen een zone 30, 50 of 70. In elke zone moet de politie controleren op snelheid. De snelheidsregimes zijn afhankelijk van de situatie: als er een zone 30 is, betekent het dat hier grotere risico's zijn dan in een zone 50.” Met dat standpunt verandert het Limburgse parket het geweer van schouder. Sinds op 1 september 2005 elke schoolomgeving in België verplicht is omgevormd tot een zone 30, huldigde het Limburgse parket een beleid dat vooral gestoeld was op preventie en sensibilisering, en minder op repressie. “We hebben een hele tijd ingezet op preventie en op de zichtbaarheid van de politie aan de schoolpoorten”, zegt verkeersmagistrate Anja De Schutter. “Dat helpt wel degelijk, mensen gaan trager rijden als ze een politieagent zien. Maar we kunnen niet overal een agent inzetten. Op een bepaald moment moet je conclusies trekken en vaststellen dat deze aanpak niet heeft gewerkt.”

Gezond verstand
Op 30 november kregen de politiezones tijdens het Provinciaal Veiligheidsoverleg (waar het parket samenzit met onder meer de zones en de gouverneur) de opdracht om vanaf nu strikter te controleren in zones 30. “We hebben geen quota, die zijn er nooit”, zegt De Schutter. “Het enige wat we vragen is dat de politiezones met gezond verstand toezien op de handhaving van de snelheid in de zones 30. Er zal om 3 uur 's nachts niet geflitst worden aan de schoolpoort, maar in uitgaansbuurten kan dat bijvoorbeeld wel.”

Kamerlid Grosemans, die met de cijfers de bal aan het rollen bracht, reageert tevreden op de koerswijziging van het parket: “Het mag geen heksenjacht worden, maar als je een zone 30 aanlegt moet er ook gecontroleerd worden. Het is dus niet meer dan terecht dat er nu wordt gehandhaafd.”

Timmie VAN DIEPEN, HBVL © 2017, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is