Minder rekruten haken af

Door Karolien Grosemans op 20 maart 2018, over deze onderwerpen: Defensie

Brussel - Vorig jaar haakten minder kandidaat-militairen af dan in 2016. Globaal gezien stopte 15,8 procent van de rekruten voortijdig met zijn of haar opleiding. In 2016 was dat nog 24 procent. Dat blijkt na een parlementaire vraag van Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA).

Defensie kampt al jaren met een te grote, vroegtijdige uitval bij kandidaat-militairen die nog aan hun opleiding bezig zijn. In het jargon van Defensie heet dat fenomeen attritie. Voor een grote organisatie die dringend moet verjongen en tegelijk een pensioengolf moet counteren, is attritie des duivels. “Eenieder die voortijdig het leger verlaat, is natuurlijk een verlies voor ons”, zegt korvetkapitein Manu Verhaege, beheerder van de kandidaat-militairen.

Maar er lijkt een kentering in de maak voor het aanhoudende probleem. Bij de kandidaat-officieren die in 2016 aan de Koninklijke Militaire School begonnen, stopte dat jaar 21,1 procent voortijdig. Voor 2017 is dat cijfer teruggevallen naar 13,3 procent.

Bij de kandidaat-onderofficieren was de uitval in 2016 19,9 procent, voor 2017 is dat 13,3 procent. In absolute cijfers zijn er weliswaar meer opgevers, maar in 2017 begonnen er ook 80 procent meer mensen aan de opleiding onderofficier: 371 in 2016, 616 in 2017.

Ook op het niveau van de beroepsvrijwilligers (soldaat en matroos) zijn er minder vroege stoppers: 24 procent in 2016 tegenover 15,8 procent in 2017.


Aanspreekbaar
Een eenduidige reden voor de trendbreuk kan Defensie niet meteen bedenken. Korvetkapitein Verhaege: “Wellicht speelt toch ook het effect van de militairen op straat: die zijn benaderbaar en dus ook aanspreekbaar. Dat zorgt voor een betere bekendheid. Bovendien houden onze opleidingscentra meer rekening met de schok tussen het burger- en het militaire leven. Zeker in de begindagen.”

“Ten slotte is de wereld ook veranderd sinds de aanslagen. Het beeld dat mensen hebben van Defensie is gewijzigd. Jonge mensen stellen ook vast dat er weer geïnvesteerd wordt in Defensie, als ze horen van de aankoopdossiers.”

 

Enthousiasme
Kamerlid Karolien Grosemans, die de vraag stelde aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), zoekt de verklaring in dezelfde richting: “Ik hoor weer optimisme in het leger. Het imago van Defensie is positief veranderd, ook door de inzet in het buitenland. De indruk leeft dat een job bij Defensie weer aantrekkelijk gevonden wordt. Natuurlijk zijn er nog pijnpunten, zoals de instroom van technische mensen. Maar dat is in de bedrijfswereld net zozeer een probleem. Al bij al ben ik voorzichtig optimistisch.”

Minister Vandeput is ook blij: “De cijfers zijn bemoedigend. Blijkbaar is Defensie toch een fijne werkgever. Ondanks alles wat er soms in de media verschijnt.”

Toch is bij al dat voorzichtige optimisme een kanttekening op zijn plaats. Yves Huwart van legervakbond ACMP zei op 10 maart nog in deze krant: “Vijftig procent van de beroepsvrijwilligers, de soldaten dus, zijn na twee jaar alweer weg.”

 

Saffraanberg
Dit gaat over de kandidaat-militairen die in 2016 en 2017 begonnen aan hun opleiding als officier, onderofficier dan wel soldaat. Die opleidingen, zeker die van officieren en onderofficieren, zijn vaak nog niet afgelopen. Aan de Koninklijke Onderofficierenschool van Saffraanberg bij Sint-Truiden is voor sessie 2017 het gros van de kandidaat-onderofficieren - de niet-technici - in oktober begonnen aan hun opleiding. Hun technische collega's begonnen half augustus. De cijfers die minister Vandeput nu vrijgeeft, zijn afgesloten op 31 januari 2018. Sessie 2017 zit nog in volle opleiding, die uitvalcijfers kunnen dus nog stijgen.

Kolonel Jan Abts, het hoofd van Saffraanberg, bevestigt maar nuanceert ook: “De meeste kandidaten vallen meteen de eerste weken uit. Sommige weten al na twee dagen dat het leger niets voor hen is. Een tweede uitvalperiode zien we vlak na het eerste oefenkamp. Dat was eind november, begin december in Elsenborn.”

 

Jan BEX, HBVL © 2018, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is