N-VA haalt 4 zetels in Limburg

Door Karolien Grosemans op 14 juni 2010, over deze onderwerpen: Parlement, Verkiezingen 2010

Eén woord: fantastisch! 

HASSELT - Ze zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse Leeuw... schalde het gisteravond uit een honderdtal N-VA-kelen voor café The King George op de Hasseltse Grote Markt. Aanleiding van het gezang was de overwinningstoespraak van die andere N-VA-King, Jan Peumans. "Eén woord voor deze uitslag: Fantastisch", riep Peumans de menigte toe vanop een terrasstoel.

Niet te geloven. Die woorden zoemden gisteren de hele avond door café The King George in Hasselt, voor de gelegenheid het Limburgse hoofdkwartier van de N-VA. Zo'n honderd militanten zakten, met een gesteven Vlaamse Leeuw in de hand, af naar de Hasseltse Grote Markt om er de verpletterende overwinning van hun partij te vieren. Al moesten de militanten elkaar verschillende keren in de arm knijpen met deze monsterwinst. "Dit lijkt wel een droom", lacht Josianne Léonard, voorzitster van de N-VA van Riemst, thuishaven van Jan Peumans. "Maar dat is het niet. Als we morgenvroeg wakker worden, zijn we gewoon de grootste partij van Vlaanderen. Kijk eens naar mijn arm, ik krijg er gewoon kippenvel van."

Sms'je

Kippenvel verscheen er gisterenavond laat op alle aanwezige N-VA-armen in Hasselt toen het Limburgse N-VA-opperhoofd Jan Peumans in The King George ten tonele verscheen. "Dames en heren, deze uitslag is fantastisch. Proficiat", riep Koning Peumans vanop een geïmproviseerde troon, een terrasstoel. Ook Frieda Brepoels kwam woorden tekort. "Ongezien. Fantastisch. Ik word er bijna stil van", lachte ze. Ook verkozenen Steven Vandeput, Peter Luykx, Karolien Grosemans en Kim Geybels wisten met hun vreugde nauwelijks blijf. En kijk eens wie er ook mee kwam vieren: Vlaams parlementslid Lies Jans. Mét nekband, na haar ongeval van vorige maand.

Peumans wordt er even later letterlijk stil van. "Ik ben echt moe", zucht hij. "Wat een dag was dat. Oké, winst hadden we verwacht. Maar dit niet hoor."

Peumans beleefde gisteren naar eigen zeggen twee hoogtepunten. "Onze winst in mijn thuishaven Riemst. Maar meer nog de monsterscore van N-VA in Voeren. Het eerste sms'je dat ik deze middag verstuurd heb, was naar Huub Broers (CD&V-burgemeester van Voeren die opriep voor N-VA te stemmen, red.). Ik heb hem uitgebreid gefeliciteerd."

Brussel

De eerste verkozen N-VA'er die gisteren in de vroege avond al de troepen in Hasselt kwam groeten was overigens Lommelaar Peter Luykx, tot gisteren het enige kamerlid van N-VA. En de euforie bracht Luykx meteen in een gulle bui. Gevolg: de hele bende werd getrakteerd op een drankje.

"Komaan, drink ook een pintje", dringt een militant bij ons aan. "En neem bier hé, dat is geel, dé kleur van N-VA". Oké. Schol. Lommelaar Luykx, in de vooravond ceremoniemeester van het N-VA-feest in Hasselt, wordt er zowaar een beetje emotioneel van. "Eindelijk wordt ons volgehouden werk beloond", zegt hij. "Ik zoek naar allerlei adjectieven om die fenomenale winst te omschrijven, maar vind ze niet."

Al is het praktische voordeel van de N-VA-overwinning hem niet ontgaan. "Nu kan ik eindelijk met een volle auto naar Brussel rijden", lacht hij. "Want zo alleen in het parlement, is maar alleen hé."

Wanneer Bart De Wever rond de klok van acht op tv zijn eerste interview geeft, wordt het muisstil in de zaal. Bij elke uitspraak van hun voorzitter, knikken de kopjes. "Jawel, deze man heeft er voor een groot stuk voor gezorgd dat wij nu aan het feest zijn", merkt een militant op. "En ja, noem dat maar een Bart De Wever-effect. Maar ook onze eigen militanten verdienen een dikke pluim. Deze middag hebben zij al onze verkiezingsborden al opgeruimd. Dat moet ook gebeuren hé."

Vlaamse Leeuw

Even later vallen we in een ietwat vreemde discussie aan de toog van The King George. "Hebt gij uw Vlaamse Leeuw al buitenhangen?", vraagt een vrouwelijke militante aan haar collega. "Ik nog niet. Ik durf dat precies niet goed. Ik ben van Bilzen hé. Zou ik daar Johan Sauwens niet te veel mee tegen het hoofd stoten." "Gewoon ophangen", zegt haar collega. "We mogen terecht fier zijn op onze Vlaams Leeuw."

Koen SNOEKX, HBVL © 2010 Concentra

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is