N-VA rekent op brede consensus voor interventie Syrië

Door Peter De Roover, Karolien Grosemans, Peter Buysrogge op 3 maart 2016, over deze onderwerpen: Defensie, Leger, Militaire operaties, Syrië

De N-VA steunt het voornemen van de federale regering om mogelijk militair tussen te komen in Syrië. De Amerikaanse minister van Defensie had ons land daarom gevraagd. Tot nog toe was België alleen actief in Irak, maar vanaf juli wil de regering ook in Syrië tegen IS optreden.

“Een interventie kan volgens de N-VA alleen binnen een internationaal kader. De bedoeling is om daarover een brede consensus te vinden in het parlement”, zegt fractievoorzitter Peter De Roover. “Pas dan kunnen onze legervliegtuigen deze zomer terugkeren naar het Midden-Oosten. De uiteindelijke beslissing moet wel door de regering worden genomen.”

De IS-structuur moet militair worden uitgeschakeld, maar bombardementen alleen zijn niet voldoende. Lokale bondgenoten hebben bijvoorbeeld een niet te onderschatten rol. “En als we de fouten van het verleden niet willen herhalen, moet ook het diplomatieke en humanitaire aspect ingevuld zijn”, zeggen ook Kamerleden Karolien Grosemans en Peter Buysrogge.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is