Nieuwe gevechtsvliegtuigen van Pieter De Crem: "Te zot voor woorden"

Door Karolien Grosemans op 16 december 2013, over deze onderwerpen: Defensie

"Te zot voor woorden", zo noemt Groen het voorstel van minister Pieter De Crem (CD&V) om veertig gevechtsvliegtuigen te kopen. De sp.a, nochtans een regeringspartij, sluit zich daar bij aan. "Onnodig en ongewenst", vindt Dirk Van der Maelen.

"We zitten al met een overcapaciteit in Europa. Waarom die miljarden niet investeren in een relancebeleid en een loonlastenverlaging?", vroeg Wouter De Vriendt (Groen) gisteren in een debat op De zevende dag. "De uitspraken van Pieter De Crem zijn niet meer dan een sollicitatie voor een topfunctie binnen de NAVO. Hij mag voor mijn part ambitieus zijn, daar is niets fout mee, maar hij mag het land niet meesleuren."

Dirk Van der Maelen (sp.a) vindt België te klein om militair relevant te zijn. "De veertig gevechtsvliegtuigen gaan ver boven onze capaciteit. België heeft al geïnvesteerd in vrachtvliegtuigen en in helikopters."

Van der Maelen ontkent ook dat de uitspraken van De Crem over de aankoop op voorhand zijn doorgepraat met de regering. Voor de sp.a wordt het bedrag van vijf tot zes miljard beter elders geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in armoedebestrijding.

Voor de N-VA moeten over de aankoop van de gevechtsvliegtuigen afspraken worden gemaakt binnen een Beneluxleger. Karolien Grosemans haalt de marineschepen aan, waar steeds overleg over is. Zij is niet per se tegen nieuwe straaljagers, maar heeft wel vragen over het aantal.

Veertig exemplaren vindt ze overdreven.

Kristof Waterschoot van CD&V verdedigde De Crem voor de tvcamera's.

Volgens Waterschoot zijn met de Belgische gevechtsvliegtuigen 9000 jobs gemoeid, militairen inbegrepen. De terugverdieneffecten zijn volgens hem drie keer groter dan de aankoopsom van de veertig vliegtuigen die ruim in de tijd kan worden gespreid. Waterschoot hamerde ook op de internationale geloofwaardigheid van België en op de vredesopdrachten die de huidige F16's de jongste jaren hebben uitgevoerd.

PG, GvA © 2013 Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is