“Nu kan ik op lijst staan én mandaat uitoefenen”

Door Karolien Grosemans op 19 juni 2018, over deze onderwerpen: Defensie

Leopoldsburg - Het wordt makkelijker voor militairen om zich verkiesbaar te stellen bij lokale en provinciale verkiezingen. En dat zal u wellicht merken in oktober. Heel wat mannen en vrouwen in kaki hebben dan politieke plannen. “De versoepeling van de regels heeft de doorslag gegeven. Nu mogen we opkomen én ons mandaat uitoefenen”, zegt Dorinda Vandecauter, kapitein en kandidaat voor N-VA in Leopoldsburg.

Militairen mogen zich al sinds 2006 kandidaat stellen voor alle mandaten op gemeentelijk en provinciaal niveau. Op papier mochten ze dus al gemeenteraadslid, schepen of burgemeester worden. Maar in de realiteit gebeurde dat amper. Van de vier militairen die in 2012 als raadslid zijn verkozen, zetelde er vorig jaar nog één.

Regels versoepeld
Dat had alles te maken met de erg strenge regels die voor militairen golden. Wie verkozen raakte, moest zijn job bij Defensie volledig stopzetten en voltijds politiek verlof nemen. Dat maakte politiek actief zijn weinig aantrekkelijk. Eind vorig jaar veranderde het parlement de regels. Militairen kunnen vanaf de komende lokale en provinciale verkiezingen - net zoals alle ambtenaren - genieten van dienstvrijstellingen en facultatief verlof, zowel halftijds als voltijds. Het aantal dagen is afhankelijk van de uitgeoefende functie en de grootte van de gemeente.

Dat maakt het veel interessanter voor militairen om politiek actief te worden. Begin juni had Defensie al 29 aanmeldingen voor de verkiezingen op 14 oktober. De verwachting is dat dit fors zal oplopen en wellicht hoger zal uitvallen dan zes jaar geleden, toen een honderdtal militairen op de lijsten stond.

Verkiesbare plaats
Voor kapitein Dorinda Vandecauter (35) gaf de versoepeling van de regels de doorslag. “Ik ben altijd politiek geïnteresseerd geweest, maar ik heb mij nooit geëngageerd omdat we in het verleden onze job bij Defensie helemaal moesten opgeven als we een mandaat wilden opnemen. Als ik mij verkiesbaar stel, wil ik dat ook vanop een verkiesbare plaats doen. Maar voor mij was dat geen optie, want ik doe mijn werk bij het leger ook graag. Nu kan ik, als ik verkozen word, beide functies combineren”, zegt de kapitein uit Heppen, die in oktober op een verkiesbare plaats staat op de N-VA-lijst in Leopoldsburg.

Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA), die zich heeft ingezet voor betere politieke rechten voor militairen, is tevreden. “Militairen mogen vanaf nu in het verkiezingsdrukwerk ook hun beroep vermelden en daarmee campagne voeren.” Stemmen ronselen in de kazerne blijft wel verboden.

Het wetsvoorstel van Grosemans om militairen ook verkiesbaar te maken voor de Vlaamse en federale verkiezingen zit voorlopig wel in de koelkast. Eerst was alleen coalitiepartner MR tegen, nu tonen ook CD&V en Open Vld zich kritisch.

 

Timmie VAN DIEPEN, HBVL © 2018, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is