OCMW zet leefloners in als vrijwilliger

Door Karolien Grosemans op 20 maart 2018, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad, OCMW

Het OCMW van Herk-de-Stad gaat leefloners ertoe aanzetten als vrijwilliger taken uit te voeren bij een aantal diensten. “Zo'n taak helpt hen om (meer) structuur in hun leven te brengen, haalt hen uit hun isolement en vormt een extra troef bij de zoektocht naar een job in het normale arbeidscircuit”, beklemtoont OCMW-voorzitter Karolien Grosemans (N-VA).

Het OCMW van Herk-de-Stad reikt een leefloon uit aan dertig inwoners. Karolien Grosemans: “Zeventien van hen zitten in een traject dat hen naar een baan in het normale arbeidscircuit moet helpen. Voor vijf anderen is het onmogelijk om hen naar een job te begeleiden, omdat ze met een meervoud van moeilijkheden kampen: psychologische problemen, alcoholverslaving...” De resterende acht komen in aanmerking voor vrijwillige inzet. “We gaan hen vragen om twee halve dagen in de week een taak voor de gemeenschap uit te voeren.”

Vele mogelijkheden bieden zich aan: een taak aan huis bij de klusjesdienst, bij de groendienst aan de slag, zwerfvuil verzamelen, in dienstencentrum De Cirkel, in de bibliotheek, bij Sint Vincentius helpen bij het samenstellen van pakketten, in de Win-Win-Winkel aan de slag gaan... “De taken gebeuren onder coördinatie van onze activeringscoach Eddy Vanwetswinkel en bij elke dienst is er een begeleider.”

“Hun vrijwillige taak wordt opgenomen in hun geïndividualiseerd project maatschappelijke integratie, kortweg GPMI. Het GPMI bevat afspraken tussen OCMW en leefloongenieter. Het kan een variatie aan afspraken bevatten: Nederlandstalige les volgen, zorgen dat de kinderen elke dag met boterhammen naar school gaan, enzovoort. Voor wie zich niet aan de afspraken houdt, kan het leefloon worden geschorst. Na een half jaar gaan we het project evalueren.”

 

LW, HBVL © 2018, Mediahuis

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is