Omstreden pantsers worden nu toch ingezet

Door Karolien Grosemans op 18 december 2012, over deze onderwerpen: Defensie

Defensie zal haar 18 pantserwagens met 90mm kanonnen toch inzetten. In 2014 zal het departement een eskader AIV DF90 aanbieden aan de EU Battlegroups. Dat antwoordde minister De Crem aan N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans. Tot voor kort weigerde de minister het inzetten van de AIV’s te bespreken. "Goed dat de minister de loopgraven verlaat", zegt Grosemans.

De pantserwagens AIV DF90 zijn een omstreden aankoop van De Crems voorganger Flahaut. De Crem weigerde ze in te zetten en gebruikte ze hoogstens voor trainingsdoeleinden. "De Crem zei altijd dat hij de AIV DF90’s wilde verkopen, zodra ze alle 18 geleverd waren", zegt Karolien Grosemans. "Dat is gebeurd, maar een overnemer is er niet. Intussen kondigde Defensie de aankoop van nieuwe munitie voor de kanonnen aan. Dat riep vragen op: waarom munitie kopen voor pantserwagens die toch niet worden ingezet?"

En dan kwam het eruit, in de Kamercommissie: de omstreden pantsers zullen nu toch worden ingezet. Grosemans: "Uiteindelijk kunnen alleen de militairen een eindoordeel vellen over kwaliteiten van de DF90’s. Zij zijn het die de pantserwagens zullen moeten gebruiken."

De pantsers kostten destijds vier miljoen euro per stuk. Vooral de keuze van Flahaut voor een 90mm kaliber deed veel wenkbrauwen fronsen. Grosemans: "Dat defensie voertuigen van meer dan 70 miljoen op stal moest laten staan, was wraakroepend. Het is duidelijk dat er geen koper gevonden zal worden, gezien de specificiteit van het kanon en het geringe aantal toestellen dat defensie op de markt kon aanbieden. Er niks mee doen en wachten op Godot was dus een vorm van kapitaalvernietiging. Defensie kan zich dat niet permitteren, gezien de financiële moeilijkheden waarin het zich bevindt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is