Ondanks campagnes kiezen vrouwen nog altijd niet voor het leger

Door Karolien Grosemans op 9 maart 2018, over deze onderwerpen: Defensie

Leopoldsburg - In januari waren er 2.204 vrouwen op 27.841 militairen, 7,92 procent. Ondanks een wervingscampagne die op vrouwen focust raakt Defensie al sinds 2010 niet meer boven 8 procent. De buurlanden doen beter.

Defensie wil graag meer dan 7,92 procent vrouwen in het leger. Nederland (9,6%) en Spanje (12,6%) doen beter, Frankrijk telt bijna dubbel zoveel vrouwelijke militairen: 15,3 procent.

Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) kaartte het probleem aan in een parlementaire vraag. “Toch doet minister Vandeput inspanningen om dat cijfer op te krikken”, zegt ze. “In wervingscampagnes worden uitdrukkelijk ook vrouwelijke militairen getoond. Defensie heeft ook troeven: een vrouw heeft in het leger hetzelfde salaris en dezelfde carrièremogelijkheden als haar mannelijke collega. Zo onderzoekt Defensie om vrouwen via een speciale training in te zetten bij de Special Forces.”

Net zoals in 2016 telt de Medische Component de meeste vrouwen (28%). Ook de militaire muziekkapellen (18,1%) en de Marine (11%) scoren goed.

Van alle Limburgse militairen is 7,7 procent vrouw, iets lager dan het Belgische gemiddelde. Het best vertegenwoordigd zijn Limburgse vrouwen in de Medische Component (30%) en verbazend genoeg ook bij de Marine (15,5%). Bij Luchtmacht (8,1%) en Landmacht (5,3%) is de inbreng dan weer veel lager.

 

JBX, HBVL © 2017, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is