Onderwijs vervrouwelijkt, behalve in bestuursfuncties

Door Karolien Grosemans op 8 maart 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

Het onderwijs is sterk vervrouwelijkt, maar niet in bestuursfuncties (GvA online, 8/3)

Het onderwijs wordt grotendeels door vrouwen staande gehouden, maar in de leidinggevende functies is dat minder het geval. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg.

In het schooljaar 2021-2022 was meer van 74 procent van het Vlaamse onderwijspersoneel vrouwelijk. Tien jaar eerder was dat nog 70 procent.

Uit de onderwijsstatistieken blijkt dat er wel grote verschillen zijn tussen de onderwijsniveaus. In het secundair onderwijs is 63 procent van de personeelsleden een vrouw. In het basisonderwijs loopt dat op tot 87 procent. Wat voorts opvalt, is het lagere percentage bij de bestuursfuncties. Bij de functies van (adjunct-)directeur, coördinator en andere leidinggevende jobs zien we dat slechts 56 procent een vrouw is. Er is wel sprake van een stijging, want vijf jaar geleden ging het nog om 52 procent.

Grosemans wil meer vrouwen aansporen om de stap te zetten naar een leidinggevende functie en tegelijk ook meer mannen aansporen om te kiezen voor het lerarenberoep. “Als we het hebben over rolmodellen voor de klas, moeten we zorgen dat de genderbalans terug meer in evenwicht komt”, zegt ze. “Ik blijf pleiten voor het doorbreken van stereotypen en het verhogen van de status van het lerarenberoep.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is