Onderwijsdiploma maar niet voor de klas?

Door Karolien Grosemans op 13 juni 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

Onderwijsdiploma maar niet voor de klas? UHasselt wil weten hoe je te motiveren bent (HBVL 13/06/2023)

Scholengemeenschap Sint-Quintinus mag van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) proefprojecten opstarten om het lerarentekort op te lossen zonder zich aan de regels te houden. “We zoeken met de Universiteit Hasselt ook uit hoe we mensen met een onderwijsdiploma die elders aan de slag zijn, kunnen motiveren om les te geven”, zegt coördinerend directeur Tom Cox.

In juni vorig jaar konden scholen voorstellen insturen voor allerlei projecten waarmee ze het lerarentekort zouden kunnen oplossen. Uiteindelijk zijn er 27 projecten geselecteerd waarvan één in Limburg, van de scholengemeenschap Sint-Quintinus met scholen in Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek. “Praktische voorstellen, waarmee we buiten de lijnen mogen kleuren”, zegt coördinerend directeur Tom Cox. Daarvoor wordt een nieuw decreet uitgewerkt dat experimenteren toelaat.

Maar dat zou nog voor de zomer in orde moeten komen, zodat de scholen hier ook in september mee kunnen starten. “Die proeftuinen worden geregeld via een voorstel van decreet, dus via het parlement”, zegt Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie Onderwijs. “Dat gaat sneller. De Raad van State zou zich daar op 15 juni over buigen en we hopen het een week later rechtstreeks door de plenaire te krijgen.”


Flexibele loopbaan

De lijst aan projecten die de scholengemeenschap heeft ingediend, is lang. Een opvallend project gaat over een “flexibele loopbaan” waarbij leerkrachten vakken kunnen geven buiten hun bekwaamheidsbewijs of in een andere school. Omdat ze even uitgekeken zijn op de ene school of omdat ze expertise willen binnenbrengen in een andere school. Een ander opvallend voorstel gaat over – weliswaar vrijwillig – meer uren lesgeven.

Voor een aantal projecten werkt de scholengemeenschap samen met de Limburgse hogescholen PXL, UCLL en met de Universiteit Hasselt. Zoals voor het duaal leren voor leerkrachten in spe. Vanaf het tweede opleidingsjaar worden studenten begeleid door de scholengemeenschap. Vanaf het derde jaar worden ze gekoppeld aan één school. Een systeem dat al toegepast wordt in Kindsheid Jesu maar dat wordt uitgebreid naar de andere scholen van de gemeenschap.


Vragenlijst

Groot probleem in het onderwijs is dat bijna vier op de tien leerkrachten in het secundair onderwijs al in de eerste vijf jaar van het lesgeven afhaken. “We willen nu uitzoeken hoe we hen kunnen motiveren om toch weer in het onderwijs aan de slag te gaan ”, zegt Tom Cox die daarvoor de hulp heeft ingeroepen van Katrien Struyven, directeur van U-RISE, het educatief onderzoekscentrum van de UHasselt.

“We hebben een korte vragenlijst (klik hier) voor al wie ooit een diploma voor secundair onderwijs heeft gehaald, maar daar momenteel niets mee doet”, zegt Katrien Struyven. “We richten ons op gediplomeerde leraren die na het afstuderen niet meteen voor de klas gingen staan. We willen weten onder welke voorwaarden we hen bijvoorbeeld kunnen motiveren om gedeeltelijk les te geven. Voor een paar uur bijvoorbeeld.”

Dat gedeeltelijk lesgeven als “gastleraar” wordt binnenkort ook wettelijk mogelijk. “Ook voor wie geen pedagogisch diploma heeft”, zegt Karolien Grosemans. “Het decreet over het lerarenambt is ook naar het parlement verhuisd.”

Liliana Casagrande

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is