Ook voor onze militairen is het Kerst en Nieuw

Door Karolien Grosemans, Jan Jambon, Theo Francken, Bert Maertens op 28 december 2012, over deze onderwerpen: Defensie, Leger, Militaire operaties

Drie weken lang heeft een nationale informatiecampagne de aandacht willen vestigen op de militaire vredesoperaties in het buitenland en het werk dat de Belgische soldaten daar verrichten of verricht hebben. Defensie wou zo elke militair en zijn of haar familieleden een hart onder de riem steken en hen bedanken voor alle gedane inspanningen. Zeker in deze periode van eindejaarsfeesten is het niet eenvoudig om vrienden en familie te moeten missen. Het feit dat onze militairen in conflictgebieden aan de andere kant van de aardbol Kerstmis moeten vieren, maakt het er voor hen niet makkelijker op. Met een wenskaartenactie riep Defensie jongeren op om een mooie kerstboodschap naar de militairen in het buitenland te sturen.

De N-VA kan dit soort acties alleen maar toejuichen. Wij, thuisblijvers, beseffen niet altijd welk fantastisch werk onze militairen leveren. In 2012 hebben ze dat nogmaals gedaan. In Afghanistan, waar de Taliban zich jaar na jaar hardnekkiger verzet. In Zuid-Libanon, waar de ontmijningsopdracht stilaan tot een goed einde komt. In het zwaar geplaagde Congo, waar onderrichters vaak in moeilijke omstandigheden helpen bij de opbouw van een waardige Congolese krijgsmacht. In de hoorn van Afrika, waar onze marine meehelpt in de jacht op piraten. En laten we ook al die andere (kleine) inzetgebieden niet vergeten: Benin, Oeganda, Doesjanbe, de Caraïbische zee ...

Bekwaam

We moeten echter niet naar de andere kant van de wereld trekken om te zien wat onze militairen waard zijn. Nog maar enkele weken geleden hebben de piloten en het collega-personeel van de Sea Kings van Koksijde nog maar eens bewezen van welke onschatbare waarde ze zijn tijdens reddingsoperaties op zee of aan de kust.

En er was de voorbije weken nog meer goed nieuws: het skydive-team van het leger behaalde de tweede plaats op het wereldkampioenschap formatiespringen in Dubai. Een ronduit uitmuntende prestatie. Defensie heeft zo wel meer experts in huis.

Onze krijgsmacht heeft zich dus, ondanks enkele structurele problemen, meermaals onderscheiden dit jaar. Wat de verdienste is van de meer dan bekwame mannen en vrouwen die er - dag in dag uit -  echt staan. We moeten onze militairen dan ook erg dankbaar zijn voor alle inspanningen en alle opofferingen die zij, op de vraag van de gemeenschap hebben, gemaakt.

Daarom, aan alle militairen: een voorspoedig 2013 gewenst!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is