Oplossing gezocht voor financiering Kind en Taal

Door Karolien Grosemans op 21 oktober 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs

Oplossing gezocht voor financiering Kind en Taal (Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland, Vr. 21 Okt. 2022, Pagina 6)

Het is nog niet zeker dat de vzw Kind en Taal er eind dit jaar definitief mee ophoudt. De vzw overlegt met mogelijke overnemers en politiek Limburg zoekt nieuwe subsidies. Omdat er geen structurele financiering is en de Europese subsidies eind dit jaar stoppen, heeft Kind en Taal vorige maand de procedure van collectief ontslag voor de 65 medewerkers aangekondigd. Maar dat betekent niet dat het project voor gezinsondersteuning en taaltraining voor kwetsbare gezinnen helemaal gaat verdwijnen. De raad van bestuur van de vzw voert verkennende gesprekken met mogelijke overnemers of partners uit de gezondheidszorg.

Taalintegratie

Ook politiek beweegt er een en ander. Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove (Vooruit) vroeg minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de Commissie Onderwijs of er vanuit zijn departement middelen kunnen vrijgemaakt worden. Volgens Weyts investeert Onderwijs al 12 miljoen voor taalintegratie en komt daar binnenkort nog een nieuw Vlaams initiatief bij, het 'Leesoffensief' om kinderen taalvaardiger te maken. “Weyts heeft de zaak een beetje afgeschoven naar Welzijn”, reageert Vandenhove. “Jammer, maar ik zal minister Dalle binnenkort vragen om iets te doen. Het is bijzaak van welke begroting het geld komt. Er zou best een gezamenlijk initiatief komen van de provincie, Vlaanderen en de dertien betrokken gemeenten.”

Commissievoorzitter Karolien Grosemans (N-VA) hoopt ook dat Kind en Taal nog kan voortgezet worden. “Er zijn vorig jaar 471 gezinnen bezocht in de dertien gemeenten en er wordt meer en meer taaltraining gevraagd. Elders in Vlaanderen zijn er nog kinderen die kampen met taalachterstand. Het zou dus logisch zijn dat we dit project over heel Vlaanderen uitrollen.” (gut)

BRON : Het Nieuwsblad 21/10/22

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is