Opnieuw 23,7 miljoen euro minder voor defensie

Door Karolien Grosemans op 29 november 2012, over deze onderwerpen: Defensie

Defensie zal in 2013 23,7 miljoen euro besparen op zijn werkingskosten en investeringen. Dat bleek uit een vraag van N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans tijdens het begrotingsdebat van 22 november. De N-VA waarschuwt voor de aanhoudende besparingen op defensie en roept op tot de stabilisatie van het defensiebudget.

Eerder werd aangekondigd dat 208 miljoen euro bespaard zou worden op defensie, ontwikkelingssamenwerking en preventieve diplomatie en conflictpreventie. Daarvan zou 100 miljoen uit het defensiebudget komen. Karolien Grosemans: “Op welke posten de regering dacht te besparen bleef echter een raadsel, en vanuit die bezorgdheid richtte ik me dan ook tot de Minister van Financiën”. Minister van Defensie De Crem vergezelt prins Filip nog steeds op handelsmissie in Australië en kon dus niet aanwezig zijn bij het debat.

Uit het antwoord van Minister van Financiën Vanackere bleek dat 67,3 miljoen in 2013 niet zou worden uitgekeerd wegens de verlate levering van 2 NH-90 heli’s. “Dit mag dan wel een boekhoudkundige vertaling van de werkelijkheid zijn, toch stelt het me niet gerust”, aldus N-VA-Kamerlid Grosemans. “De producent van de NH-90 heli’s slaagt er maar niet in om de nieuwe helikopters voor defensie tijdig af te leveren. Deze toestellen moeten op termijn onder andere de Seaking Mk 48 vervangen, maar het ziet ernaar uit dat dit steeds maar wordt uitgesteld. De Seakings zijn tot op de draad versleten. Dit jaar nog was er onduidelijkheid of men wel genoeg toestellen paraat kon houden om in te grijpen indien nodig.”

Het resterende bedrag, 23,7 miljoen euro, zou komen uit de posten werking en investeringen. Maar aan welke specifieke programma’s zal worden geraakt, zei Minister Vanackere niet. Karolien Grosemans: “Ik heb dan ook een mondelinge vraag ingediend om de Minister van Landsverdediging in eigen persoon te ondervragen tijdens de volgende commissie.”

De aanhoudende besparingen op defensie baren de N-VA grote zorgen. Wanneer verschillende instanties zoals de vroegere chef defensie, militaire vakorganisaties of hooggeplaatste militairen aan de alarmbel trekken, schiet de regering liever op de pianist dan de kritiek ter harte te nemen. Karolien Grosemans: “Er wordt binnen defensie steen en been geklaagd over de blinde besparingswoede op het departement, die zelden met achterliggende visie gepaard gaat. Geen wonder dat defensie moeilijkheden heeft om jongeren aan te trekken om de ervaren rotten te vervangen. De militairen zijn het gewoon beu.” 

Karolien Grosemans herhaalt daarom de oproep van de N-VA om niet meer aan het defensiebudget te raken en zo snel mogelijk werk te maken van een intensievere samenwerking met buurlanden Nederland en Luxemburg. “De realisatie van een Leger van de Lage Landen, een Beneluxleger, is volgens ons de enige uitweg uit de benarde situatie waarin ons leger zich bevindt.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is