Oppositie kritisch voor energie- en klimaatpact

Door Karolien Grosemans op 21 oktober 2022, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

Oppositie kritisch voor energie- en klimaatpact (Het Belang van Limburg*, Vr. 21 Okt. 2022, Pagina 24)

Kerkfabrieken: Het stadsbestuur legt een spaarpot aan voor steun aan investeringen door kerkfabrieken. Dat zei burgemeester Bert Moyaers (Vooruit). De kerkfabriek Sint-Martinus van Herk-centrum is de enige die voor 2023 een investeringstoelage van 5.000 euro vraagt voor herstellingen. “Wegens de beperkte investeringssteun besparen we 34.000 euro ten opzichte van voorgaande jaren. Die som zetten we aan de kant voor investeringen in kerken later.”

Energie- en klimaatpact: Met de goedkeuring van het lokaal energie- en klimaatpact 2.0 legt Herk-de-Stad een aantal nieuwe doelstellingen vast. “De CO2-emissie van eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt tegen 2030 met 55 procent verminderd”, legt schepen Sofie De Waele (Vooruit) uit. “Ook gaan we vanaf 2023 elk jaar 3 procent op energie besparen.” De oppositiepartijen zijn kritisch. Lo Guypen (NIEUW): “De doelstellingen van het pact 1.0 zijn nog niet gerealiseerd. Opnieuw steile ambities, maar het kostenplaatje ontbreekt, net als een verwachting van de opbrengst.” N-VA-fractieleider Karolien Grosemans: “De financiële dienst van de stad heeft het pact niet goedgekeurd en het advies van de milieu- en natuurraad ontbreekt.” Reactie van schepen De Waele: “Voor elke actie gaan we de goedkeuring van de financiële dienst vragen. De MINA-raad heeft in de zomer niet meer vergaderd.”

OCMW: Johnny Franssen (N-VA) klaagde de dienstverlening aan van het OCMW voor het aanvragen van een premie voor stookolie en elektriciteit. “Oudere mensen verkiezen daarvoor persoonlijk advies. Iemand die daarvoor het OCMW contacteerde, moest wachten op een afspraak.” Reactie van schepen Bart Gruyters (cd&v): “Dat kwam door een samenloop van omstandigheden bij het personeel. Toch zijn onlangs 30 premies goedgekeurd, terwijl het gemiddelde rond 15 draait.” (lw)

Meerderheid: Vooruit (6), cd&v (5), Open Vld (5)

Oppositie: N-VA (4), NIEUW (1), Groen (1), Onafhankelijk (1)

BRON : Het Belang van Limburg 21/10/2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is