Politiek wil dat koning straks zelf opdraait voor privéreizen

Door Karolien Grosemans op 22 december 2014, over deze onderwerpen: Defensie

'Koning moet betalen voor privéreizen met legervliegtuig'

Als het van N-VA, CD&V, Open VLD en SP.A afhangt, dan zal koning Filip zijn privéreizen voortaan zelf moeten betalen. De Vlaamse partijen vinden immers dat de vorst zelf moet opdraaien voor de kosten voor het gebruik van militaire vliegtuigen. Nu Defensie zwaar moet besparen, dient de koning zijn dotatie maar aan te spreken voor zijn reisjes, klinkt het.

Koning Filip, koningin Mathilde en hun kinderen zijn zaterdag vanop de militaire basis van Melsbroek voor tien dagen naar Indonesië vertrokken. Een familiereisje, maar wel met een Falcon van het leger. Volkomen volgens het boekje, want uit veiligheidsoverwegingen mag de koning geen andere dan militaire vliegtuigen gebruiken.

Een schande in tijden van crisis bij het leger, vindt de socialistische vakbond. Opvallend is dat alle Vlaamse partijen uit de federale regering én oppositiepartij SP.A het daarmee eens zijn. Voor officiële opdrachten moet de overheid betalen, maar voor privéreizen moet de vorst de koninklijke dotatie gebruiken, aldus de partijen.

Politiek wil dat koning straks zelf opdraait voor privéreizen

Het was de socialistische vakbond bij het leger die dit weekend de kat de bel aanbond. ACOD'er Luc Maes maakte bekend dat koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen zaterdag vanop de militaire basis van Melsbroek voor tien dagen naar Indonesië waren vertrokken. Met een Falcon van het leger, in het grootste geheim. Niet zozeer de geheimzinnigheid rond de privétrip zette kwaad bloed. Dat het leger loodzware besparingen opgelegd krijgt - voor in totaal anderhalf miljard - terwijl militaire toestellen toch nog altijd gebruikt worden door buitenstaanders, vindt hij onaanvaardbaar. Vooral omdat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) onlangs nog verklaarde fors te zullen besparen op de zogenaamde vipvluchten. De WK-tripjes die Elio Di Rupo (PS) samen met de koning en enkele ministers afgelopen zomer ondernam, bleken immers 500.000 euro te hebben gekost. 'En dat terwijl onze militairen dagelijks elke euro twee keer moeten omdraaien, het gras niet meer wordt gemaaid, de ruiten niet meer worden gewassen en elke kopie recto verso moet zijn', zegt Luc Maes.

Meer soberheid

Op het kabinet-Vandeput zegt men het ongenoegen van de vakbond te begrijpen. Probleem is echter dat alle vluchten voor 2014 al een hele tijd vastliggen. Voor 2015 zal er fors geknipt worden in de vipvluchten. Tot 40 procent, zegt woordvoerder Tony Langone.

Uit veiligheidsoverwegingen mag de koning als staatshoofd echter geen andere dan militaire vliegtuigen gebruiken. Bovendien moet de vorst in het buitenland altijd een toestel in zijn buurt hebben om te allen tijde te kunnen terugkeren. Het zorgt ervoor dat de Falcon én de militaire bemanning - meestal drie personen - ook de komende tien dagen in Indonesië moeten blijven.

Volgens Maes zou het paleis er echter goed aan doen toch wat meer soberheid aan de dag te leggen. Zeker voor privéreizen zou het paleis de kosten moeten terugbetalen aan Defensie, meent het ACOD.

Opvallend is dat alle Vlaamse partijen uit de federale regering het daarmee eens zijn. Voor officiële opdrachten of staatsbezoeken moet de overheid uiteraard betalen, maar voor privéreizen moeten de vorst en zijn familie de koninklijke dotatie maar gebruiken, zeggen N-VA-Kamerleden Karolien Grosemans - voorzitster van de Kamercommissie Defensie - en Peter Buysrogge.

Ook commissielid Open VLD'er Tim Vandenput denkt er zo over. 'Je kunt toch moeilijk zeggen dat het leger zwaar moet besparen en de koning op kosten van Defensie op privéreis laten gaan. Dat is niet meer van deze tijd', zegt hij. Defensiespecialist Veli Yüksel (CD&V) wijst erop dat ook gemeenten en lokale overheden straks in de geldbeugel zullen mogen tasten wanneer ze een beroep doen op het leger. Hulp aan de natie, heet dat. 'Ook voor de koning moet dat principe dan gelden.' Overigens is ook de oppositie - SP.A - het hiermee eens.

200.000 euro per vlucht

Minister Vandeput zat afgelopen weekend in het buitenland en kon geen commentaar leveren op het debat. Maar voor de koning breken barre tijden aan. Volgens de vakbonden kosten dergelijke vluchten gemiddeld zo'n 200.000 euro, een smak geld dus. Overigens geeft iedereen toe dat Filip al heel wat soberder is dan zijn vader, koning Albert II. Hij trok volgens goede bronnen 7 à 8 keer per jaar met een Falcon naar Zuid-Frankrijk. Die tijden zijn naar verluidt voorbij.

Farid El Mabrouk, Het Nieuwsblad © 2014 Corelio

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is