Starters betalen eerste twee jaar geen onroerende voorheffing

Door Karolien Grosemans op 13 januari 2023, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

Starters betalen eerste twee jaar geen onroerende voorheffing (Bron: Het Belang van Limburg*, Vr. 13 Jan. 2023, Pagina 27)

Herk-de-Stad geeft beginnende zelfstandigen twee jaar vrijstelling van de onroerende voorheffing. De vrijstelling gaat al dit jaar in.

De meerderheid van Vooruit, cd&v en Open Vld wil inwoners die als zelfstandige willen starten, een duwtje in de rug geven. De onroerende voorheffing is de belasting op de ruimte die een zaak in gebruik heeft.

Ze wordt berekend op basis van de heffing van het Vlaams gewest. Daarop worden door de stad 756 opcentiemen geheven. “Beginnende zelfstandigen worden van die belasting vrijgesteld”, zegt eerste schepen Mark Vanleeuw (Open Vld) die op de jongste gemeenteraad schepen van Lokale economie Gert Vandersmissen verving. “Dat gebeurt niet alleen als ondersteuning aan de kandidaat-zelfstandige, maar ook om het handelsleven in de dorpskerken te stimuleren. Zelfstandigen dragen daar hun steentje aan bij. Het moet wel gaan om zelfstandigen die klanten in hun zaak ontvangen.” De vrijstelling van de onroerende voorheffing geldt voor de eerste twee jaar na het jaar van de start van de zaak. De heffing is meteen goedgekeurd voor de jaren 2023, 2024 en 2025.

Uitgesloten

De meerderheid keurde zo'n vrijstelling voor beginnende zelfstandigen al goed in 2021. De beslissing kreeg toen niet de steun van de N-VA-oppositie. Die diende toen geen bezwaar in, maar gouverneur Lantmeeters had ook zijn bedenkingen. Hij vernietigde de beslissing van de gemeenteraad van 2021, onder meer omdat bepaalde zelfstandigen uitgesloten waren, wat volgens hem een schending van het gelijkheidsbeginsel was.

De aangepaste versie krijgt wel de steun van de N-VA. “We hopen dat deze nieuwe versie juridisch waterdicht is en dat ze ook geen schending van het gelijkheidsbeginsel betekent”, beklemtoont fractieleider Karolien Grosemans. Haar partijgenoot Johnny Franssen verwacht dat de vrijstelling weinig invloed zal hebben op de tewerkstelling in Herk-de-Stad. “Bedrijven met veel jobs ga je hiermee niet aantrekken.” Mark Vanleeuw voelt zich niet aangesproken: “Daar ligt ook niet onze focus. De vrijstelling moet de lokale handel in de kernen versterken.”

Luk Weyens ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is