Steeds meer van onze peren eindigen in China

Door Karolien Grosemans op 14 januari 2020, over deze onderwerpen: Landbouw, Vlaams Parlement

In 2018 werd 3324 ton peren naar China uitgevoerd, goed voor een omzet van 4,4 miljoen euro. “China is ondertussen na Noorwegen al onze tweede grootste afzetmarkt buiten de EU”, aldus Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA), die de cijfers opvroeg.

De export van Belgische peren naar de Chinese markt begon in 2010, toen er amper 19 ton werd uitgevoerd. Vandaag, negen jaar later, is dat aantal maar liefst 175 keer groter. Grosemans: “Deze relatief nieuwe afzetmarkten zijn enorm belangrijk voor onze fruitteelt. We moeten zeker verder blijven inzetten op de ontginning van deze enorme markten”.

Blijven inzetten op marketing om verder te groeien

“Het potentieel van de Chinese markt is uiteraard nog niet helemaal benut, daarom is het belangrijk om genoeg reclame te maken”, aldus Grosemans. Sinds 2018 organiseert VLAM (Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) onder meer degustaties in supermarkten in de grote Chinese steden. Hiervoor wordt nog tot eind dit jaar bijna een miljoen euro voorzien. Er kwam ook al een opvallende rode verpakking, speciaal voor China.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is