Strijd tegen IS - Oppositie mort over uitleg aan parlement

Door Karolien Grosemans op 24 oktober 2014, over deze onderwerpen: Defensie, Parlement

BRUSSEL 24/10 (BELGA) = "Wij zijn hier belachelijk gemaakt als parlement." Met die woorden sloot Wouter De Vriendt (Groen) vrijdagnamiddag de vergadering af van de gemeenschappelijke Kamercommissie over de verlenging van de operatie in Irak tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Het zat verschillende oppositiepartijen hoog dat enkel Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) naar de commissie afzakte, terwijl zijn collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verstek moest geven wegen buitenlandse verplichtingen.

Zoals bekend besliste de regering donderdag de operatie met zes F-16's en 120 militairen te verlengen tot eind dit jaar. Minister Vandeput gaf in de Kamer toelichting bij de manier waarop de operatie de voorbije maand is verlopen. Hij gaf aan dat de Belgische gevechtstoestellen vijf maal tussenkwamen om de Iraakse troepen bij te staan. De rules of engagement werden volgens Vandeput strikt nageleefd. Eén keer heeft de zogenaamde red card holder een rode kaart getrokken, zodat een operatie werd afgeblazen en collaterale schade werd vermeden. De Belgische F-16's namen 12 procent van de luchtoperaties door de internationale coalitie voor hun rekening.

Verschillende oppositieleden bekloegen zich erover dat enkel Vandeput naar de commissie kon komen - minister Reynders bevindt zich momenteel in Zuid-Amerika - en dat het parlement daardoor een "eenzijdige evaluatie" te horen kreeg, waarbij het politieke luik onderbelicht bleef, aldus Alain Top (sp.a). Ook Veli Yüksel van coalitiepartner CD&V vroeg een "ernstige briefing" van het politieke en diplomatieke aspect. Op de socialistische banken weerklonk de suggestie dat premier Charles Michel naar de commissie had kunnen afzakken. De premier nam vrijdag deel aan de tweede dag van de Europese top in Brussel.

Daarnaast verwees Vandeput verschillende vragen naar de commissie die de buitenlandse missies opvolgt. Die vergadert achter gesloten deuren, zodat vragen die geheimhouding vereisen, daar kunnen worden beantwoord. Dat Vandeput, die na twee uur de vergadering moest verlaten, ook vragen over het kostenplaatje naar die commissie doorstuurde, deed bij sp.a de wenkbrauwen fronsen. "Op twee uur tijd hebben we de kans gekregen vragen te stellen, maar kregen we weinig antwoorden", stelde Top. "Dit was een zitting voor de galerij", vond De Vriendt. "Wij zijn hier belachelijk gemaakt als parlement. U wist op voorhand dat de meerderheid van de vragen van politieke aard zou zijn."

Commissievoorzitster Karolien Grosemans reageerde dat de vergadering plaatsvond op uitdrukkelijke vraag van de commissie. Overigens herinnerde ze eraan dat bij een vroegere commissievergadering over de operatie in Libië, ook slechts één minister present tekende.

© 2014 BELGA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is