Vanaf vandaag meer middelen voor Limburgse kleuters

Door Karolien Grosemans op 31 januari 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs, Parlement

Vanaf vandaag krijgen de Vlaamse kleuterscholen de eerste middelen uitgekeerd van in totaal 71 miljoen euro extra budget. De totale werkingsmiddelen van de kleuterscholen stijgen zo vanaf dit jaar met +15%. De werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs worden voor de eerste keer opgetrokken tot hetzelfde niveau als het lager onderwijs. Dat is goed nieuws voor de 315 kleuterscholen in Limburg en hun 32.074 kleuters. “De kleuterscholen kunnen deze extra werkingsmiddelen gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals extra kinderverzorgers: meer helpende handen in de kleuterklas”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert vanaf dit jaar 71 miljoen euro extra in het kleuteronderwijs. Op 31 januari wordt de eerste schijf van meer dan 35 miljoen euro uitgekeerd aan 2.438 Vlaamse kleuterscholen. Op 30 juni 2020 volgt de tweede schijf van nog eens meer dan 35 miljoen euro. De werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs worden zo voor de eerste keer opgetrokken tot het niveau van het lager onderwijs.

De 315 Limburgse kleuterscholen kunnen deze extra werkingsmiddelen gebruiken voor de werking van de school, de uitrusting, maar ook voor het aanstellen van extra kinderverzorgers. ”Onze kleuterjuffen en -meesters werken keihard en kunnen extra helpende handen vaak goed gebruiken”, zegt Weyts. “De kleuterklas is een warm leerbad. Voor kindjes van anderstalige ouders is het een taalbad, maar ook kindjes van Nederlandstalige ouders krijgen meer ontwikkelingskansen in de kleuterklas”.          

Karolien Grosemans is opgetogen met het extra geld en legt uit wat er nog meer op stapel staat: "Vanaf 1 september 2020 verlagen we de leerplicht van 6 naar 5 jaar. Daarnaast komt er ook meer focus op het Nederlands in de kleuterklas, met een taalscreening voor de 5-6-jarigen aan het begin van de 3de kleuterklas." 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is