Vervanging F-16's - Kamer hoort de vijf kandidaten

Door Karolien Grosemans op 6 juni 2016, over deze onderwerpen: Defensie

De Kamercommissie Defensie hoort vanaf volgende week de vijf staatsagentschappen die een mogelijke opvolger aanbieden voor de Belgische F-16's. Dat meldt voorzitter Karolien Grosemans (N-VA). De Gripen van het Zweedse Saab en de F-35 van het Amerikaanse Lockheed-Martin bijten woensdag - achter gesloten deuren - de spits af.

De staatsagentschappen werden uitgenodigd "om het parlement toe te laten het vervangingsproces op de voet te volgen met kennis van zaken", aldus Grosemans. Het biedt de agentschappen de kans toelichting te geven en de parlementsleden om vragen te stellen.

De Amerikaanse delegatie wordt geleid door luitenant-generaal Christopher Bogdan, verantwoordelijk voor het wereldwijde programma voor de ontwikkeling en de aankoop van de F-35. Ook ambassadeur Denise Campbell Bauer zal de vergadering woensdagnamiddag bijwonen. Voordien komen de Zweden al langs voor tekst en uitleg over de Saab Gripen, met zowel generaal-majoor Johan Svensson als ambassadeur Maria Christina Lundqvist.

Op woensdag 29 juni komt het Amerikaanse F-18-programma van Boeing aan bod. En ook met Frankrijk en Groot-Brittannië lopen contacten voor de presentatie van de Rafale F3R van Dassault en de Eurofighter, maar datums zijn nog niet geprikt.

2016 © Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is