Video: Aantal diefstallen in Limburgse ziekenhuizen stijgt

Door Karolien Grosemans op 3 maart 2017, over deze onderwerpen: Defensie, Herk-de-Stad

De ziekenhuizen roepen de patiënten op tot alertheid. Het aantal diefstallen in ziekenhuiskamers neemt opnieuw toe, nadat er enkele jaren geleden sprake was van een dalende trend. Dat zegt N-VA-kamerlid en OCMW-voorzitter van Herk-de-Stad, Karolien Grosemans. Zij vroeg de cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Jambon. Elke maand vinden er in de Limburgse ziekenhuizen gemiddeld 10 diefstallen plaats.

Uit de cijfers die N-VA Kamerlid Karolien Grosemans kreeg van haar partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, blijkt dat het aantal geregistreerde diefstallen in de Limburgse ziekenhuizen opnieuw lijkt toe te nemen. Voor heel 2014 is er sprake van 120 gevallen. In 2015 zakte dit cijfer tot 99 geregistreerde feiten. Vorig jaar stond de teller van het aantal diefstallen in de Limburgse ziekenhuizen al na drie maanden op 30. “Aan dit tempo zit 2016 opnieuw aan het recordcijfer van 2014”, stelt Grosemans vast.

Karolien Grosemans: “Ondanks de daling van het totaal aantal diefstallen in 2015 tonen de eerste cijfers van 2016 aan dat we moeten blijven inzetten op preventie en bewustwording. Het ziekenhuis is en blijft een openbaar gebouw waar patiënten en bezoekers makkelijk binnen en buiten kunnen. Ook moeten de patiënten vaak voor een medisch onderzoek naar andere locaties, waardoor hun spullen onbeheerd achterblijven. Helaas weten dieven dit ook. Het ziekenhuispersoneel is zich zeker bewust van het probleem en werkt hard om het fenomeen te bestrijden. Toen ik recent een operatie onderging drukte de verpleegkundige me op het hart om gsm, juwelen en portefeuille in het kluisje te bewaren. Het stond ook uitdrukkelijk in hun onthaalbrochure.”

Ziekenhuiskamers zijn privé, dus het ziekenhuis moet zelf instaan voor de veiligheid.  “Toch is een samenwerking tussen de politiezones en de plaatselijke ziekenhuizen geen overbodige luxe. Veel ziekenhuizen hebben  overleg met de politiezones of delen een infobrochure aan de patiënten uit. Ook bestaat er in de meeste ziekenhuizen een protocol met de politiediensten. Hierin maken ze een aantal onderlinge afspraken. De politiezone MidLim en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) gaat met hun overeenkomst voor de inzet van gemeenschapswachten rond algemeen toezicht nog een stapje verder. Maar we kunnen ook leren van andere ziekenhuizen. In Leuven heeft men bijvoorbeeld een ruimte ingericht waar de politie aanspreekbaar is voor patiënten en bezoekers”, aldus Karolien Grosemans. 

Klik op de link in de rechterzijbalk om het filmpje van TV Limburg te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is