Vrouw vindt leger niet sexy

Door Karolien Grosemans op 8 maart 2019, over deze onderwerpen: Defensie

Brussel - Het is vandaag een Vrouwendag in mineur voor het Belgisch leger. Jaar na jaar blijft het aantal vrouwen onder de wapens dalen, ook nadat Defensie speciale inspanningen deed om vrouwelijke rekruten aan te werven. “Defensie moet het geweer dringend van schouder veranderen”, zegt Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA). “Het leger kampt met een personeelstekort en zit midden in een grote pensioneringsgolf. Er is meer instroom nodig, van mannen én vrouwen. Dat wordt dé uitdaging in 2019.”

Zeggen dat Defensie de afgelopen jaren geen moeite deed om vrouwen aan te trekken, is de waarheid geweld aandoen. Naast de traditionele opendeur- en jobdagen - waar de laatste jaren sterk de nadruk wordt gelegd op het feit dat er jobs zijn voor mannen én vrouwen - deed Defensie nog heel wat extra moeite om meer vrouwen in de rangen te krijgen.

Zo werd in 2017 een speciale mediacampagne gelanceerd met de focus op vrouwen. In oktober van dat jaar werd in de kazerne van Heverlee 'Ladies at Defence' georganiseerd, een evenement dat vrouwen een inkijk moest geven in een loopbaan bij Defensie. Van de 408 geïnteresseerden die opdaagden, schreven 64 kandidaten zich in voor openstaande vacatures. Daarvan werden er uiteindelijk slechts zeven effectief aangeworven.

Min 4.000 militairen
Geen wonder dat het aantal vrouwen bij het leger dan ook al jaren gestaag achteruitgaat, zo blijkt nogmaals uit cijfers die Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij Defensieminister Didier Reynders (MR) in het kader van de Internationale Vrouwendag. Vijf jaar geleden, op 1 januari 2014, waren er nog 2.367 vrouwen in militaire dienst, in november  vorig jaar nog 2.200.

Het procentuele aandeel van vrouwen binnen het leger stijgt wel lichtjes, van 7,63 procent in 2014 naar 8,15 procent eind vorig jaar. Maar dat is enkel te danken aan de afslankingen en het personeeltekort, waardoor het totale aantal militairen in diezelfde periode met ruim 4.000 mensen terugliep, van 31.027 op 1 januari 2014 naar 26.981 in november 2018.

Pensioneringsgolf
“Defensie zit midden in een grote pensioneringsgolf”, zegt Grosemans, die voorzitter is van de Kamercommissie Defensie. “Er is dus meer instroom nodig van mannen én vrouwen. Maar de inspanningen die de laatste jaren werden geleverd, zorgen helaas niet voor het gewenste resultaat. Na de hele marketingcampagne van 2017 merken we zelfs dat 2018 met vier  vrouwen minder wordt afgesloten dan er op 1 januari van dat jaar in dienst waren.”

Volgens Grosemans moet Defensie dan ook dringend het geweer van schouder veranderen. “In het buitenland kan het blijkbaar wel, want in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is zo'n 10 procent van de militairen vrouwelijk. Bij onze Franse collega's is dat zelfs 15,5 procent.”

Timmie VAN DIEPEN, HBVL © 2019, Mediahuis

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is