"Wij gaan voor minstens twee zetels"

Door Karolien Grosemans op 8 mei 2010, over deze onderwerpen: Parlement, Verkiezingen 2010

HASSELT - Europarlementslid Frieda Brepoels gaat de Kamerlijst van N-VA in Limburg trekken. Jan Peumans duwt de lijst en uittredend Kamerlid Peter Luykx is eerste opvolger. "We gaan voor twee zetels", zegt Frieda Brepoels, die vrijdag 55 jaar werd. Ze weet nog niet of ze ook gaat zetelen.

Als eerste partij in Limburg heeft de N-VA haar Kamerlijst klaar. Met N-VA-oprichtster en -ondervoorzitster Frieda Brepoels gaat de partij resoluut voor twee van de 12 Limburgse zitjes. "Als we onze score van vorig jaar kunnen behouden (13%) zitten twee zitjes erin", beseft Vlaams parlementslid Jan Peumans. Hij zal de lijst duwen. Limburgs partijvoorzitter Steven Vandeput staat op twee, gemeenteraadslid Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad staat op drie. Uittredend Kamerlid Peter Luykx uit Lommel staat eerste opvolger. Haalt de partij één zitje, dan verzaakt Frieda Brepoels zodat Luykx naar het parlement gaat. Bij twee zetels is het scenario onduidelijk.

"Als ik verkozen ben en de partijtop vraagt het me, zal ik de overstap naar de Kamer doen", zegt Brepoels. "Dat kan zijn omdat ik mee moet gaan onderhandelen over de staatshervorming of misschien de regeringsvorming, of omdat er te weinig N-VA-vrouwen in de Kamer zijn verkozen. Ik zeg dus niet ja of niet neen. Ik ben beschikbaar en geef toe dat het enorm kriebelt om terug te keren naar de nationale politiek. Anderzijds blijft Europa zo mooi en belangrijk."

N-VA-Limburg liet vrijdag niet na de regering Leterme II een flinke veeg uit de pan te geven. "België is een institutionele vuilnisbelt", zei Peter Luykx. "Het zwaartepunt moet bij de deelstaten komen te liggen, en wij willen daar als N-VA-Limburg een steentje toe bijdragen."

Met veel vertrouwen sneed Brepoels vrijdag haar verjaardagstaart aan. Champagne werd nog niet besteld. "Hopelijk ontkurken we die op 13 juni", klonk het.

YL, HBVL © 2010 Concentra

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is