“Winkeldieven zijn asielzoekers en Oostblok-arbeiders”

Door Karolien Grosemans op 13 december 2017, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad

"Winkeldieven zijn asielzoekers en Oostblok-arbeiders" - Politierapport winkeldiefstallen wijst immigranten expliciet met de vinger aan

Brussel - Ondanks extra inspanningen, is het aantal winkeldiefstallen in Limburg moeilijk terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie die Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). In het rapport wijzen verschillende politiezones expliciet naar asielzoekers en werknemers uit het Oostblok als een van de oorzaken van de winkeldiefstallen.

Het aantal winkeldiefstallen in Limburg schommelt al jaren tussen de 1.300 en 1.400 op jaarbasis. Het goede nieuws is dat het aantal feiten in de acht grote Limburgse winkelsteden in 2016 met 4 procent afnam ten opzichte van het jaar ervoor. Voor het eerst in jaren gebeurden er in de acht grote winkelsteden - Beringen, Bilzen, Genk, Hasselt, Lommel, Maasmechelen, Sint- Truiden en Tongeren - samen minder dan 1.000 winkeldiefstallen. Maar daar tegenover staat dan weer een stijging in de andere 36 Limburgse gemeenten.

Om de cijfers beter te kunnen interpreteren, deed de Federale Gerechtelijke Politie Limburg een rondvraag bij de politiezones die bevoegd zijn voor de acht grote winkelsteden. Uit het rapport blijkt dat zowat alle politiezones een echt strijdpunt hebben gemaakt van winkeldiefstallen. Er is niet alleen meer politietoezicht, er zijn ook meer bewakingscamera's in de stadscentra en er zijn de afgelopen jaren ook meer en meer ANPR-camera's voor nummerplaatherkenning geïnstalleerd, soms zelfs met financiële hulp van de winkeliers zelf.

Bovendien is er ook steeds meer aandacht voor preventie. Zo stuurt de lokale politie Diefstal Preventie Adviseurs op pad, hebben winkeliers zich verenigd in winkelinformatienetwerken via WhatsApp en geven ook zelfstandigenorganisaties als Unizo advies om diefstallen te voorkomen.

 

Busverbinding

Toch blijft het fenomeen moeilijk terug te dringen. In het rapport dat Jambon aan Grosemans bezorgde, wijzen verschillende politiezones expliciet naar asielzoekers en werknemers uit het Oostblok als oorzaak. Zo merkt politiezone Limburg Regio Hoofdstad op dat de goede busverbinding tussen het asielcentrum in Helchteren en Hasselt een oorzaak is voor de winkeldiefstallen. Woordvoerster Dorien Baens verduidelijkt: “Op het einde van de zomer viel het ons op dat er veel verdachten plots op hetzelfde adres woonden: de Kazernelaan 125, het adres van het asielcentrum van Helchteren. Sommige maanden hadden we tot 15 verdachten op dat adres. Voornamelijk mannen uit Zuidoost-Europese landen als Albanië, Georgië en Kosovo. Voor onze inspecteurs was dat frustrerend, omdat we ze vandaag oppakten en ze de dag erna terug in de stad stonden. De politiezone Carma en het asielcentrum zelf konden weinig doen, je kan die mensen ook niet opsluiten. Uiteindelijk is er contact geweest met de Dienst Vreemdelingenzaken en het kabinet van minister Jambon en is het probleem fors teruggedrongen, al bestaat het wel nog altijd.”

In de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst worden vooral seizoensarbeiders en werknemers uit het Oostblok met de vinger gewezen. “Sinds het nieuwe winkelcomplex op de Tongersestraat in Bilzen is opengegaan, hebben we een opvallende stijging gezien in het aantal oproepen voor winkeldiefstallen en moeten we veel meer tussenkomen”, zegt korpschef Dirk Claes. “Het winkelcomplex ligt vlakbij de afrit van de E313 en is makkelijk bereikbaar. We stellen vast dat het vaak gaat om Polen, Bulgaren en Roemenen. Dezelfde nationaliteiten waren ook verantwoordelijk voor de diefstal van sterke drank in bende, al ging het daar om mensen die van verder kwamen. Uit heel Vlaanderen zelfs, specifiek om drank te stelen. Alcohol kan daarna makkelijk worden doorverkocht.”

Timmie VAN DIEPEN, HBVL © 2017, Mediahuis

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is