Woelig maar interessant debat over de F-16’s in de Zevende Dag

Door Karolien Grosemans op 26 maart 2018, over deze onderwerpen: Defensie

Kamerlid Karolien Grosemans debatteerde over Defensie in De Zevende Dag.  Bekijk hier het volledige debat. (Vanaf 1u00min tot 1u40min) ©VRT NWS

Tijdens dit debat was de hamvraag eigenlijk of de informatie waarop de regering haar beslissing gebaseerd had in 2015 correct was en of die informatie gekend was in het parlement? Op  beide vragen is het antwoord “JA". En de informatie die dat bevestigt kan iedereen nalezen in het Rapport van de Commissie Defensie over de hoorzitting in het Parlement op 20/04/2016 toen de Commissie vragen kon stellen over het vervangingsprogramma voor de F-16. Zelfs het aspect “leasing" kwam aan bod op blz 21 en 33.

Je vindt het rapport op de website van de Kamer: www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/1782/54K1782001.pdf

Het is moeilijk om constant over technische zaken en misinformatie te moeten discuteren in plaats van over de werkelijke politieke vragen zoals die ik zojuist aangehaald heb. Er is dan in het heet van de strijd ook een schoonheidsfoutje gebeurd, doordat ik het contract en de leveringen met elkaar verward heb. Zo sprak ik over 1976 voor de leveringen, maar het is het contract voor de aankoop van de F-16’s dat van die periode stamt en dus vandaag al meer dan 40 geleden werd afgesloten. “Nobody is perfect”, en de exacte leveringsdata zijn ondertussen verspreid door Defensie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is