Onderwijs blijft verder vervrouwelijken

Door Karolien Grosemans op 10 maart 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams Parlement

Het onderwijs in Vlaanderen blijft verder vervrouwelijken. Dat blijkt uit cijfers die Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

In het schooljaar 2020-2021 was 73,54 procent van het Vlaamse onderwijspersoneel een vrouw. Tien jaar eerder was dat nog maar 69,8 procent. Uit de cijfers blijkt dat er wel grote verschillen zijn tussen de onderwijsniveaus. In het secundair onderwijs is 63,7 procent van de personeelsleden een vrouw. In het basisonderwijs loopt dat op tot 87,1 procent.

Uit gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat de trend zich wereldwijd voordoet. In alle OESO-landen samen was in 2019 69,61 procent van de leerkrachten een vrouw. "Dit heeft vermoedelijk te maken met brede maatschappelijke trends die niet eenvoudig te veranderen zijn", zegt Grosemans. "Zo wordt in de westerse wereld vandaag de dag vaak automatisch de link gelegd tussen zorg en vrouwelijkheid." Om tot een evenwichtigere genderbalans te komen, pleit het parlementslid voor het doorbreken van stereotypen en een verhoging van de status van het lerarenberoep. (Belga)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is