Rampenfonds erkent schade in Herk-de-Stad

Door Karolien Grosemans op 1 juli 2022, over deze onderwerpen: Herk-de-Stad, Landbouw

In de zomer van 2021 veroorzaakte de hevige regenval overstromingen met uitzonderlijke schade als gevolg. Eind 2021 werd de situatie als ramp erkend. Herk-de-Stad werd toen niet meegenomen in die erkenning. Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad: “Het was bizar dat onze gemeente niet in aanmerking kwam voor tussenkomsten van het fonds terwijl de schade enorm was.”

Na bijkomend onderzoek  van de Vlaamse Milieu Maatschappij blijkt dat de overstroming in Herk-de-Stad wel degelijk voldoet aan het wetenschappelijk erkenningscriterium overstromingen. Op voorstel van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van  Omgeving Zuhal Demir (N-VA) worden ook de overstromingen in Herk-de-Stad nu officieel erkend als ramp. Getroffenen kunnen binnenkort een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Opluchting

Karolien Grosemans reageert tevreden na haar vele inspanningen in de commissie van het Vlaams Parlement en gesprekken met de bevoegde ministers: “Dit is een  opluchting voor de vele getroffen inwoners. Op dit ogenblik heeft het Vlaams Rampenfonds voor Herk-de-Stad 17 schademeldingen ontvangen voor een totaal gemeld schadebedrag van 1.539.091 euro”.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Vlaanderen neemt ten volle haar verantwoordelijkheid. Het Rampenfonds is er voor álle gemeenten en schadelijders die aan de voorwaarden voldoen. Door de diensten nogmaals een grondige herevaluatie te laten maken van alle criteria zorgen we voor rechtvaardigheid voor de inwoners van Herk-de-Stad, Lummen en Diepenbeek. Door het gebrek aan ruimte voor water is Vlaanderen erg kwetsbaar voor wateroverlast. Zeker in die gebieden waar men gebouwd heeft nabij waterlopen of zelfs pal in watergevoelig gebied. Daarom slaan we met onze Blue Deal een andere weg in. We maken meer ruimte voor water, in de vorm van natte natuur of infiltratiebekkens, maar we investeren ook in beschermende maatregelen voor de inwoners. Dat is de enige manier om de gevolgen van wateroverlast te minimaliseren”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is