14 procent jonge leerkrachten verlaat onderwijs binnen de vijf jaar

Door Karolien Grosemans op 30 september 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams Parlement

Van alle leerkrachten jonger dan 30 jaar die in 2014 in het onderwijs aan de slag waren, had 14,2 procent de job vijf jaar later alweer verlaten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Van de 29.859 leerkrachten jonger dan 30 die in 2014 aan de slag waren, waren er vijf jaar later al 4.229 uit het beroep gestapt. In het secundair onderwijs is de uitstroom met 17,9 procent het grootst, in het kleuteronderwijs gaat het om 12,0 procent, in het lager onderwijs om 11,7 procent.

"Wanneer je als jonge leerkracht geen zicht hebt op vaste uren of je uren worden voortdurend verschoven of ingeperkt, dan is dat bijzonder frustrerend. Ondertussen blijven de vaste levenskosten zoals je huur of afbetaling gewoon doorlopen. Die jobonzekerheid kunnen jonge leerkrachten missen en verklaren voor een deel deze cijfers", verduidelijkt Grosemans. Daarom zal minister Weyts vanaf 1 januari 2021 meer tijdelijke personeelsleden een kans op een vaste benoeming geven, tegelijk zullen de evaluaties strenger gemaakt moeten worden. 

"Met het dreigend lerarentekort is het meer dan ooit belangrijk dat we jonge leerkrachten aan boord houden, net daarom moeten we deze uitstroom blijven monitoren. Daarnaast denk ik dat we nog meer moeten inzetten op aanvangsbegeleiding op de klasvloer voor jonge leerkrachten. De stap van de lerarenopleiding naar de klasvloer is vaak ingrijpend en we moeten jonge leerkrachten voldoende bijstaan in die overgang. Op die manier kunnen we jonge leerkrachten beter begeleiden en hopelijk ook de uitstroom beperken", besluit Grosemans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is