Ondanks tekort: in Limburg nog altijd 23 kandidaten per vacature in kleuter- en lager onderwijs

Door Karolien Grosemans op 12 januari 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams Parlement

Van alle Vlaamse provincies heeft Limburg het grootste aantal leerkrachten kleuter- en lager onderwijs dat naar werk zoekt. Al is de groep werkzoekenden fors gedaald.

Het GO!-onderwijs schat het eigen tekort aan leerkrachten op zo’n 2.000, zo bleek eerder deze week. Het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap heeft zo’n 20 procent van het onderwijslandschap in handen. Het tekort voor Vlaanderen is dus een veelvoud van 2.000.

Ondanks dat tekort, zijn er nog altijd leerkrachten die werk zoeken. Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) heeft aan Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) gevraagd hoeveel er dat nu precies zijn. Uit het antwoord blijkt dat er in oktober in Vlaanderen zo’n 1.300 leerkrachten op zoek waren naar een job. Al is dat aantal wel fors gekrompen. In september 2020 waren er dat bijvoorbeeld nog 2.650, in september 2021 bijna 1.000 minder (1.691).

Wat opvalt uit alle cijfers die Crevits aan Grosemans bezorgde, is dat het aantal werkzoekende leerkrachten kleuter- en lager onderwijs in Limburg het hoogst is van heel Vlaanderen. In september van 2021 zochten 198 leerkrachten kleuter- en lager onderwijs in Limburg naar een job, in oktober – dus toen het schooljaar al begonnen was – waren er dat nog altijd 142. In Brussel waren er dat bijvoorbeeld amper 5, in Antwerpen 104, in Vlaams-Brabant 85, in West-Vlaanderen 57. Al dalen de cijfers overal: in september 2020 waren er nog 270 Limburgers op zoek naar een job in het basisonderwijs. “Een daling met meer dan een kwart”, zegt Grosemans, die ook voorzitter is van de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement.

Kandidaten per vacature

Het aantal kandidaten per vacature – de zogenaamde spanningsindicator – varieert erg per provincie. De grootste knelpunten liggen in Antwerpen, Gent en Brussel. Maar VDAB ziet dat het tekort aan leerkrachten zich ook doorzet in andere regio’s. Die spanningsindicator is in vijf jaar tijd erg geslonken, dat betekent dat er minder kandidaten zijn per job. “In 2016 waren er per vacature voor een leerkracht kleuter- en lager onderwijs in Vlaanderen maar liefst 9,93 kandidaten, in oktober 2021 is dit gedaald naar 1,34”, zegt Grosemans. “Voor een leerkracht secundair onderwijs waren er in 2016 16,59 kandidaten per vacature, in oktober 2021 nog 1,96.”

In Limburg is de spanningsindicator opmerkelijk hoger dan in andere provincies. Voor kleuter- en lager onderwijs zijn er bijna 23 kandidaten per vacature. Een groot verschil met Oost-Vlaanderen waar er amper 0,97 kandidaten zijn per vacature. Ans Hubert, opleidingshoofd lager onderwijs aan PXL, reageert verbaasd op die cijfers. “Als er leerkrachten zijn die geen werk hebben, mogen ze mij contacteren”, zegt Hubert. “Want ik krijg zeer veel mails van scholen die op zoek zijn naar personeel. Er is dus wel degelijk een tekort, ook in Limburg. Onze studenten die in juni afstudeerden hadden al meteen een contract op zak.”

Secundair

In het secundair onderwijs is Antwerpen met 277 leerkrachten die in oktober nog naar werk zochten, de koploper. Brussel heeft alweer het minste werkzoekenden: amper 15. In Limburg waren er in oktober nog 168 leerkrachten secundair op zoek naar werk. In september, bij de start van het schooljaar, waren er dat 224, een jaar eerder 290. “Dat is dus ongeveer 23 procent minder in een jaar tijd”, zegt Grosemans.

De leeftijd van de werkzoekende leerkrachten secundair is hoger dan die van het basisonderwijs. De groep halveert pas vanaf 45 jaar, terwijl dat bij de leerkrachten kleuter- en lager onderwijs vanaf 35 jaar is.

©Het Belang van Limburg - Liliana Casagrande

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is