Dubbel zoveel gepensioneerden voor de klas in vergelijking met 2019

Door Karolien Grosemans op 15 oktober 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

Dubbel zoveel gepensioneerden voor de klas dan in 2019

Vorig schooljaar stonden 2.268 gepensioneerden voor de klas. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het schooljaar 2019-2020. Hoewel het gaat vaak om een deeltijdse opdracht, namen een kwart van hen een volledig uurrooster op.

De meeste leerkrachten die herintreden zijn te vinden in de leeftijdscategorie tussen 60 en 70 jaar. Er zijn ook uitschieters: 47 van hen zijn 75 jaar of ouder, waarvan 6 zelfs ouder dan 80. De cijfers onderstrepen de personeelsuitdagingen in het onderwijs. “Het Is fijn om te zien dat er bij deze leerkrachten nog zoveel energie en passie voor het vak is om na het pensioen nog bij te springen als dat nodig is”, zegt Karolien Grosemans.

Voor 65-plussers is er geen probleem om opnieuw een lesopdracht op te nemen. Het probleem schuilt in de categorie jonger dan 65 jaar. Indien zij opnieuw voor de klas staan, kunnen ze in de problemen komen met hun pensioen. Dit is al meermaals aangekaart door minister Weyts, helaas zonder resultaat. De federale regering maakt nu wel flexi-jobs mogelijk in het onderwijs. “Beter laat dan nooit”, aldus Grosemans. “Hopelijk is dit echter geen lege doos want we wachten nog op de concrete modaliteiten van deze nieuwe regeling.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is